معرفی جامع مسجد فاتح استانبول با معماری شاهانه و بی نظیر
استانبول

مسجد فاتح استانبول با معماری ترکی اسلامی و بی نظیر

1 اردیبهشت 1404 ۰3,014

مسجد فاتح شهر استانبول از دلایل بارز این است که این شهر را به نوعی پایتخت تمدن و فرهنگ کشور ترکیه محسوب می کنند که پر از جاذبه های گردشگری و تاریخی مختلف است. مساجد قدیمی که در این شهر قرار دارند، از ترکیب معماری های کلاسیک و اسلامی به وجود آمده اند و به نوبه خود شاهکارهای منحصر به فرد محسوب می شوند. یکی از همین مسجدها که دقیقا در قلب مرکز تاریخی شهر واقع شده است، مسجد فاتح استانبول است که معماری باشکوهی دارد. مسجد فاتح استانبول یکی از باقدمت ترین مساجد در شهر استانبول است که در زمان پادشاهی اولین سلطان عثمانی ساخته شده است. گنبدهای زیبا با تعداد زیاد در کنار مناره های بلند و طراحی فضای داخلی با بیشترین دقت و خلاقیت، باعث شده است تا تعداد زیادی از مسافران در کنار دیدن جاهای دیدنی استانبول به بازدید از این مسجد بروند. در ادامه از این مقاله مجله گردشگری اقامت ۲۴ با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره مسجد فاتح استانبول و نحوه دسترسی به آن در اختیارتان بگذاریم.

فهرست این مطلب

مرور تاریخچه ای بر ساخت مسجد فاتح استانبول

اولین پادشاه سلسله عثمانی ها، سلطان محمد فاتح نام داشت که موفق شده بود شهر بزرگ و کلیدی قسطنطنیه را فتح کند و روز به روز به گسترش مرزهای تحت سلطه خودش اضافه می کرد. سلطان فاتح هم مانند پادشاهان بعد از خودش، از همان ابتدا قصد داشت تا قدرت و شکوه خودش و حکومتش را به رومیان و اروپاییان نشان دهد.

در آن زمان ها معماری بناهای باشکوه اصلی ترین نماد و نشانه داشتن حکومت قدرتمند و نامدار شدن پادشاهان بود. سلطان فاتح دستور داد تا بناهای باشکوه زیادی از جمله چند مسجد بزرگ با معماری اسلامی ساخته شود. محل کلیسای حواریون اولین جایی بود که سلطان فاتح دستور به ساخت یک مسجد باشکوه را در آن داد؛ همان کلیسایی که در زمان امپراتوری روم شرقی به کلی ویران شده بود و سلطان فاتح میخواست با این کار به نوعی از رومیان زهرچشم بگیرد و قدرت معماری اسلامی را به آنان نشان دهد. اینگونه بود که  مسجد محمد فاتح استانبول در استانبول توسط یکی از معماران ماهر و مشهور آن زمان یعنی سینان الدین یوسف بنا شد.

مرور تاریخچه ای بر ساخت مسجد فاتح استانبول

نحوه دسترسی و ساعات بازدید از مسجد فاتح استانبول

میدان فوزی پاشا یکی از میدان های اصلی و مهم در شهر استانبول است که در بافت مرکزی و تاریخی این شهر توریستی واقع شده است و مسجد فاتح هم دقیقا در نزدیکی این میدان قرار دارد. شما می توانید با سوار شدن به متروبوس در مرکز شهر استانبول یعنی میدان تکسیم یا منطقه امینونو، خودتان را به راحتی به مسجد فاتح استانبول برسانید و در ایستگاه فاتح جملی که دقیقا در کنار مسجد است، پیاده شوید.

آدرس مسجد فاتح استانبول: خیابان فوزی پاشا (fevzi paşa)، محله حتات نظیف (Hattat Nafiz)

هزینه بازدید: رایگان

ساعت بازدید: هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۱۸

پیشنهاد می کنیم روز چهارشنبه را برای رفتن به این مسجد انتخاب کنید. علاوه بر برگزاری مراسم های مذهبی مختلف در حیاط بیرونی این مسجد، هر چهارشنبه یک بازار بزرگ با نام فاتح پذیری در این محل برپا می شود که تعداد زیادی از مردم محلی از آن بازدید می کنند.

لوکیشن مسجد فاتح استانبول روی نقشه

نکات بازدید از مسجد فاتح استانبول

  • هنگامی که زمان اقامه نماز در مسجد فرا می‌ رسد، امکان بازدید از این بنا وجود ندارد. بنابراین بهتر است در زمان اقامه نماز به مسجد مراجعه نکنید.
  • برای بازدید از این بنا نیاز به پرداخت هیچ هزینه‌ ای و خرید هیچگونه بلیطی نیست و امکان بازدید کاملا رایگان از این بنا وجود دارد.
  • پیشنهاد ما به شما این است که در روزهای جمعه به بازدید مسجد نروید. زیرا در این روز سیل عظیمی از جمعیت روانه مسجد می‌ شوند و عملا امکان دیدن مسجد به نحو احسنت وجود ندارد.
  • برای بازدید از مسجد از شما خواسته می‌ شود که مو، دست و پای خود را با کاور های مخصوصی که در اختیار شما قرار می‌ گیرد بپوشانید.

معماری شاهکار مسجد فاتح استانبول

همانطور که اشاره کردیم، مسجد سلطان فاتح استانبول در محل کلیسای حواریون که با معماری بیزانس ساخته شده بود، واقع شده است. هنوز هم شما می توانید در محوطه داخلی مسجد فاتح، بقایای کلیسا را مشاهده کنید. مانند کلیسای حواریون، بسیاری از کاخ ها و مساجد در شهر استانبول هم مبتنی بر معماری بیزانس و رومیان شرقی ساخته شده اند. اما جالب است که سینان الدین یوسف، برای ساخت مسجد فاتح که در محل کلیسا قرار دارد، از معماری اصیل ترک و اسلامی بهره برده است. همین موضوع در کنار شکوه و عظمت مسجد فاتح استانبول باعث شده است تا مردم محلی این مسجد را هم رده با مسجد ایاصوفیه هم بدانند.

مثل بیشتر مساجد استانبول، مسجد فاتح استانبول هم دارای پنجره‌هایی با شیشه ‌های رنگی و سقفی بلند و منقش به نقوش زیبای اسلامی است. وجود لوسترهای نورانی و بزرگ آویخته شده از سقف فضای داخلی این مسجد بر جذابیت های آن اضافه کرده است. فضای بیرونی مسجد فاتح هم دارای یک حیاط بسیار زیبا و وسیع است که مراسم های مهمی در آن برگزار می شود. آرامگاه سلطان محمد فاتح و همسرش گل بهار هم در قبرستانی پشت مسجد فاتح استانبول قرار دارد.

مرمت و بازسازی مسجد سلطان فاتح

متاسفانه در طول سالیان دراز، وجود بلایای طبیعی بنای باشکوه مسجد فاتح استانبول را تحت تاثیر قرار داده است. در سال ۱۷۶۶ میلادی، ساختمان مسجد فاتح بر اثر زلزله ‌ای مهیب تقریبا ویران شد و پس از مدتی مجددا مورد بازسازی قرار گرفت. پس از چند سال آتش سوزی گسترده ای در این محل رخ داد که خسارات زیادی را به ساختمان مسجد وارد کرد. متاسفانه این بار بنای مسجد بدون بازسازی سال ها به صورت نیمه کاره و تخریب شده رها شده بود.

سرانجام سلطان عبدالحمید که او هم از پادشاهان قدرتمند عثمانی بود، دستور داد تا بنای مسجد دوباره مرمت شود. بنا و معماری کنونی مسجد سلطان فاتح استانبول مربوط به همان دوران یعنی قرن ۱۸ میلادی به حساب می آید. البته خوشبختانه تا به امروز هیچ کدام از مناره های اصلی و دروازه مسجد فاتح دچار آسیب جدی نشده اند.

مرمت و بازسازی مسجد سلطان فاتح

حقایق جالب مسجد فاتح استانبول

جالب است بدانید که بخش اعظمی از مسجد مربوط به مرمت و طراحی مجددی است که در قرن ۱۸ روی این بنا صورت گرفت. تنها بخش ‌هایی مانند دروازه خروجی مسجد، قسمت ‌هایی از حیاط و آرامگاه سلطان محمد دوم و همسرش، از جمله قسمت ‌هایی هستند که قدمت آن ‌ها به قرن ۱۵ باز می‌ گردد و ما بقی اجزا مربوط به قران ۱۸ هستند.

نکته جالب دیگری که راجع به این بنا وجود دارد، وسعت حیاط آن است. حیاط این مسجد بسیار عظیم است، به طوری که در کشور به عنوان یکی از بزرگ ترین حیاط‌ ها محسوب می ‌شود. به همین دلیل اغلب مراسم ‌هایی که مربوط به تدفین افراد مهم در استانبول است همواره در حیاط عظیم این مسجد برپا می ‌گردد.

البته لازم است بدانید که در حیاط بزرگ این بنا تنها مراسمات مذهبی استانبول برگزار نمی ‌شود و مراسمات دیگری چون برپایی بازار بزرگ چهارشنبه نیز در آن برپا می ‌گردد. این بازار در استانبول با نام فاتح پازیری شناخته می ‌شود که در میان مردمان محلی و هم چنین گردشگران بسیار مشهور بوده و افراد بسیاری از سراسر دنیا برای بازدید از این بازار به مسجد فاتح می ‌آیند.

یک افسانه نیز درباره این مسجد وجود دارد و آن هم این است که هنگامی که مسجد بنا شد، علی رغم آن که دستور ساخت آن بر بالای تپه داده شده بود، بازهم ارتفاع آن به ارتفاع کلیسای رسولان نرسید. به همین دلیل طبق دستور، دستان معماری که این بنا را احداث کرده بود قطع کردند.

بهترین زمان برای بازدید از مسجد فاتح

بهترین زمان بازدید از مسجد صبح زود یا اواسط هفته است که مسجد خلوت‌تر است. همانطور که بهترین زمان سفر به استانبول فصول معتدل سال است، در مورد مسجد هم بهار (آوریل تا ژوئن) و پاییز (سپتامبر تا نوامبر) به دلیل آب‌وهوای معتدل، زمان‌های ایده‌آلی برای بازدید هستند. از بازدید در زمان اقامه نمازهای ظهر و عصر خودداری کنید.

جاهای دیدنی نزدیک

خوشبختانه موقعیت جغرافیایی مسجد فاتح استانبول به نحوی است که شما می توانید در کنار بازدید از این مکان، از سایر جاذبه های استانبول هم بازدید کنید. از جمله مهمترین و پربازدیدترین جاهای دیدنی شهر ترکیه هستند که می توانید بعد از دیدن مسجد فاتح، به سراغ این جاهای دیدنی هم بروید عبارتند از:

سفر به استانبول با کمترین هزینه

استانبول یکی از مقاصد گردشگری محبوب جهان می‌باشد که جاهای دیدنی زیادی دارد. اگر می‌خواهید برنامه‌ریزی مناسب برای سفر به استانبول را داشته باشید استفاده از تور استانبول یک انتخاب هوشمندانه است. با همراهی تور از تخفیف‌های بازدید جاذبه‌های دیدنی در هزینه ورودی برخوردار خواهید شد.

رستوران‌های نزدیک

اگر برنامه بازدید از مسجد فاتح استانبول را دارید، حتما بعد از آن برای استراحت و تجربه طعم بی نظیر غذاهای سنتی استانبول سری به یکی از رستوران های استانبول بزنید.چندین رستوران مجلل هم هم در نزدیکی شما قرار دارند که می توانید برای وعده های غذایی مختلف به آنها مراجعه کنید. از جمله رستوران های زیر:

  • رستوران فاتیح دوروم
  • رستوران صدف دونر
  • رستوران oz kilas kebab

هتل های نزدیک

در منطقه شاخ طلایی استانبول که مسجد فاتح هم در آن منطقه قرار دارد، چندین هتل شیک و چند ستاره قرار دارد که می توانید برای نزدیک بودن به این جاذبه مذهبی و تاریخی، آن ها را برای استقرار انتخاب کنید. همچنین در اطراف این مسجد هم به دلیل وجود جاهای دیدنی بی شمار، چندین هتل هم قرار دارند. نزدیکترین هتل استانبول به مسجد فاتح استانبول عبارتند از:

  • هتل ۳ ستاره Beer  استانبول
  • هتل ارسیس
  • هتل لوتوس
  • هتل کرنر
  • هتل رویال
  • هتل Nan
  • هتل Fatih
  • هتل Holiday in istanbul
  • هتل آبی تکسیم
  • هتل dosso dossi

جمع‌بندی مطالب

مسجد فاتح به‌عنوان یکی از شاهکارهای معماری عثمانی و نماد فتح استانبول، ترکیبی از تاریخ، فرهنگ، و هنر را به نمایش می‌گذارد. این مسجد با مجموعه تاریخی و آموزشی خود، نقش مهمی در هویت فرهنگی استانبول ایفا کرده و امروزه یکی از مقاصد اصلی گردشگران در این شهر است. این بنا با معماری باشکوه، شامل گنبد بزرگ، نیم‌گنبدها، و تزئینات قرآنی، بخشی از مجموعه‌ای عظیم با مدرسه دینی، بیمارستان، و آرامگاه‌های سلطان و همسرش است. علی‌رغم آسیب‌های زلزله و بازسازی‌های متعدد، به‌ویژه در قرن ۱۸ و سال‌های اخیر، مسجد همچنان مکانی عبادی و جاذبه‌ای گردشگری با دسترسی آسان و نزدیکی به بازار بزرگ و ایاصوفیه است که تاریخ، فرهنگ، و هنر عثمانی را به نمایش می‌گذارد.

سؤالات متداول

مسجد فاتح کجای استانبول قرار دارد و چگونه می‌توان به آن دسترسی پیدا کرد؟

مسجد فاتح در خیابان فوزی پاشا، محله حتات نفیظم نطقه فاتح، یکی از مناطق تاریخی استانبول، روی یکی از هفت تپه شهر واقع شده است. برای دسترسی می‌توانید از مترو (خط M2، ایستگاه Vezneciler)، تراموا (خط T1، ایستگاه Beyazıt) یا اتوبوس‌های شهری استفاده کنید. تاکسی و اپلیکیشن‌های اشتراک‌سواری مانند BiTaksi نیز گزینه‌های راحتی هستند. فاصله مسجد از میدان تکسیم حدود ۵ کیلومتر است.

چه روزها و ساعت هایی می توان از مسجد فاتح بازدید کرد؟

امکان بازدید همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۶ بعد از ظهر امکان پذیر است.

هزینه بلیط بازدید از مسجد فاتح استانبول چقدر است؟

ورود به مسجد رایگان است، اما کمک‌های داوطلبانه پذیرفته می‌شود.

چطور از میدان تکسیم خودمان را به مسجد فاتح برسانیم؟

از میدان تکسیم به کمک متربوس ها خودتان را به ایستگاه فاتح جملی برسانید. این ایستگاه دقیقا کنار مسجد فاتح است.

آیا برای ورود به مسجد فاتح نیاز به رعایت پوشش خاصی است؟

بله، بازدیدکنندگان باید پوشش مناسب داشته باشند. زنان باید سر خود را با روسری بپوشانند و لباس‌هایی بپوشند که شانه‌ها و پاها را بپوشاند. مردان نیز باید از لباس‌های پوشیده (شلوار بلند و پیراهن آستین‌دار) استفاده کنند. در صورت نیاز، روسری و لباس‌های پوشاننده در ورودی مسجد به‌صورت رایگان ارائه می‌شود.

آیا در نزدیکی مسجد فاتح جاذبه‌های گردشگری دیگری هم وجود دارد؟

بله، منطقه فاتح مملو از جاذبه‌های تاریخی است. بازار بزرگ (گرند بازار)، مسجد سلیمانیه، و کلیسای چورا (کریه) در نزدیکی هستند. همچنین می‌توانید از دیوارهای قدیمی شهر در منطقه ادرنه‌کاپی بازدید کنید.

آیا امکان عکاسی در داخل مسجد فاتح وجود دارد؟

عکاسی برای اهداف شخصی در داخل مسجد مجاز است، اما باید با احترام و بدون ایجاد مزاحمت برای عبادت‌کنندگان انجام شود. استفاده از فلاش و سه‌پایه ممکن است ممنوع باشد. در زمان اقامه نماز، از عکاسی خودداری کنید.

۵/۵ - (۴ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×