آشنایی با اماکن تاریخی یزد
سفر به قلب تاریخ بی تردید یکی از هیجان انگیز ترین نوع سفر و گردشگری بوده و مخاطبان بسیاری دارد. حضور در شهر های تاریخی با داستان هایی که پس از گذشت سالها هنوز دلچسب بوده و همه را به سمت خود جذب می کند، می تواند یکی از زیباترین بخش سفر ها به این شهر ها باشد.
شهر هایی که با حضور در کوچه های آن، هنوز بوی خشت و خاک را می توان به وضوح احساس کرد و با قدم زدن در کوچه های باریک و تاریخی آن پا جای پای گذشتگان گذاشت.
اگر شما هم یکی از مخاطبان و طرفداران اینگونه سفر ها هستید، با وبلاگ اقامت ۲۴ در معرفی یکی از این شهر های تاریخی و همچنان زنده ایران و جهان همراه باشید.
شهر تاریخی یزد، اولین شهر خشتی زنده و دومین شهر تاریخی جهان پس از ونیز ایتالیا است. ایت شهر به دلیل سبقه طولاتی و قدمت بسیار، جاذبه های تاریخی فراوانی دارد که در ادامه با آنها آشنا می شویم.
فهرست این مطلب
مسجد جامع یزد
یکی از زیباترین، قدیمی ترین و بزرگترین مسجد شهر یزد که هر ساله گردشگران بسیاری برای بازدید از آن به این شهر سفر می کنند، مسجد جامع یزد است. این مسجد بی تردید یکی از شاهکار های معماری ایران بوده و از جمله نماد های عظمت و قدرت ایران بشمار می رود.
هنر معماری اصیل ایرانی در گچ بری ها، شبستان، صحن و مناره های برافراشته مسجد جامعه جلو گر بوده و می توان گفت که در آنها به اوج و کمال خود رسیده است.
ایوان بلند، گنبد خانه و فضای پیرامون این مسجد را با تزئینات معرق و نقش های اسلیمی مزین شده با طرح گیاهانی که همچون گره چینی شده اند، می توان از زیباترین بخش های این بنا دانست که توجه هر بیننده ای را به خود جلب کرده و وی را به تحسین این بنا وا می دارد.
باغ دولت آباد
عمارت باغ دولت آباد که از عمارت سردر، ساختمان هشتی و بادگیر، آب انبار دو دهانه، عمارت بهشت آیین و تالار آینه، عمارت تهرانی و باغ و با دو ساختمان زمستانی و تابستانی تشکیل شده، قدمتی مربوط به دوران زندیه و افشاریه داشته و در سال ۱۱۶۰ هجری قمری، محمد تقی خان بافقی که به خان بزرگ معروف بوده، اقدام به ساخت آن کرده است.
این باغ یکی از زیباترین باغ های ایران در دوران زندیه و قاجار بوده و در اهمیت باغ ۲۶۰ ساله دولت آباد می توان گفت که در دوران حکومت زندیه، کرم خان زند در آن اقامت داشته و همچنین عبدالرضاخان یزدی در زمان مبارزه با شاه زادگان قاجاری در آنجا کروفروی داشت.
بلندترین بادگیر جهان با ارتفاعی بالغ بر ۳۴ متر از سطح زمین نیز در این باغ وجود دارد و زیبایی باغ دولت آباد را بخصوص در زمان شب دو چندان کرده است. اتاق های اصلی این باغ که درب ورودی آنها با شیشه های رنگی کوچک تزئین شده، همگی رو به حیاط واقع شده اند و در هنگام طلوع خورشید، انعکاس نور خورشید از حوض آب داخل حیاط و شیشه های رنگی منظره ای زیبا خلق کرده که چشم هر بیننده ای را نوازش می دهد.
مدرسه ضیائیه
مدرسه ضیائیه که روزگاری کاربرد زندان داشته و با نام زندان اسکندر نیز شناخته می شود، در محله فهدان یزد واقع شده و با داشتن نمایی ساده، گنبدی بزرگ و ورودی کوتاه، گردشگران را به سمت خود فرا می خواند. پس از گذر از درب ورودی کوچک این بنا و وارد شدن به صحن مدرسه، با ساختمانی عظیم مواجه شده که معماری اسلامی به یادگار مانده از دوران مغول را برای شما به نمایش گذاشته است.
ساختمان بزرگ مدرسه و معماری منحصر به فرد نشان از درجه و اهمیت علم و دانش در این شهر و ایران بوده که به خوبی می توان این را از ساختمان بنا و نوع معماری آن دریافت.
گنبد مدرسه تمام از خشت خام ساخته شده و دارای تزئینات و گچبری های زیبایی بوده که با رنگ طلایی و لاجوردی رنگ آمیزی شده که امروزه تنها بخش کوچکی از آن باقی مانده و از دیگر آثار این مدرسه مانند کتیبه داخل چهار دیوار گنبد اثر چندانی به جا نمانده است.
موزه آب
در یکی از مهمترین آثار بجای مانده از معماری اصیل و سنتی ایرانی در شهر یزد با نام خانه کلاهدوزها، در سال ۱۳۷۹ توسط شرکت سهامی آب منطقه ای یزد، موزه ای با عنوان موزه آب ایجاد شد. این موزه مکان مناسبی برای آشنایی با بناها و آثار مربوط با آب بجای مانده از دوران های گوناگون است و در این موزه می توان اینگونه آثار را مورد مطالعه و تحقیق قرار داد.
بقعه دوازده امام
در محله فهادان که یکی از قدیمی ترین و اصیل ترین منطقه های شهر یزد است، بنایی وجود دارد که به عنوان قدیمی ترین بنا این شهر شناخته شده و از شاهکارهای هنر دوران سلجوقی ها بشمار می آید. بقعه دوازده امام توسط یکی از سرداران ابوجعفر کاکویه ساخته شده و محراب اصلی آن که بعد ها پس از ساخت با سنگ مزار شیخ احمد فهادان پوشانده شد، نام دوازده امام هک شده و شاید سبب نام گذاری این بقعه با نام بقعه ۱۲ امامی نیز همین باشد.
همچنین در کف این بقعه سردابی وجود داشته که درب راه ورودی آن از پشت محراب بوده و امروزه مسدود شده است.
میدان امیر چخماق
در دوران حکومت امیر چخماق و از قرن نهم هجری، میدان امیر چخماق به عنوان اثری فاخر به یادگار مانده است. این میدان و بنای چند طبقه مسجد و حسینه ای که در این میدان وجود دارد و با همین نام شناخته می شود به همراه چند اثر دیگردر یزد، زمان حکم فرمایی امیر چخماق که به دستور شاهرخ تیموری به حکومت یزد منسوب شده بود ایجاد شده و همچنان استوار به عنوان نگینی بر انگشتری این شهر می درخشند.
آتشکده
آتشکده یزد، ساختمان زیبایی که به دلیل وجود درختان همیشه سبز فراوان اطراف آن زیبایی بسیاری داشته همچنین حوض مدوری که در محوطه ساهتمان قرار گرفته جلوه ای منحصر به فرد به این مکان بخشیده است.
بر روی دیواره ساختمان ستونهایی با سرستون های خاصی وجود دارد که نقوش برجسته آنها اثر هنرمندان سنگ تراش اصفهانی بوده و به سبک آتشکده های پارسیان هند الهام گرفته شده است.
برای برفروختن آتش این آتشکده از آتشکده فرنبغ پارس یا همان آتش کاریان، یکی از سه آتشکده بزرگ و نامی ساسانیان ابتدا آتش به عقدای یزد آورده شده و به مدت ۷۰۰ سال در آنجا روشن بود و در سال ۵۵۳ شمسی این آتش به اردکان انتقال داده شده و ۳۰۰ سال نیز در آن مکان گرما بخش بوده و در انتها نیز به تشکده یزد منتقل شده و تا کنون نیز روشن مانده است.
ساعت مارکار
در میدان مارکار یزد، ساعت بزرگ و عمومی قرار دارد که در سال ۱۳۲۱ هجری شمسی به یادبود شاعر نامی ایران زمین، فردوسی بزرگ ایجاد شده است. این برج زیبا که به گاهنامه فردوسی نیز شناخته می شود، توسط بانی آن به شهرداری یزد اهدا شده و در ضلع شمالی آن بروی سنگ مرمری که در پایین دیواره قرار دارد هک شد است:
به نام اهورامزدای آفریننده اندیشه نیک، گفتار نیک و کردار نیک
بی تردید یزد این کهن شهر زنده جهان مکان ها و جاذبه های دیدنی بسیاری نیز دارد که با هیچ قلمی نمی توان آنها را توصیف کرد. پس اگر از آن دسته علاقمندان سفر به تاریخ هستید حتما به این شهر سر زده و از بازدید از جاذبه های تاریخی این شهر لذت ببرید.
همچنین این شهر به دلیل اینکه یکی از اصلی ترین قطب های گردشگری کشور نیز بشمار می آید هتل های بسیاری دارد که شما می توانید بدون نگرانی از محل اقامت خود آنها را رزرو کرده و آسوده خاطر راهی سفر به این شهر خشتی زنده جهان شوید.
حمام ابوالمعالی
یکی دیگر از اماکن تاریخی یزد که در بافت اصلی و قدیمی این شهر واقع شده است حمام ابوالمعالی میباشد. این بنای دیدنی که با مصالحی همچون آجر، گچ، ساروج و ریگ ساخته شده است دارای معماری خاص و تزیینات بسیار زیبایی میباشد. حمام ابوالمعالی که متعلق به دوران قاجار است شامل هشتی، راه پله ورودی، فضای ورودی و حوضچههای متعدد آب گرم و سرد، خزینه، اتاق استراحت، شاهنشین، گرمخانه و… میشود و در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.
آب انبار امیرچخماق
این آب انبار که نام دیگر آن فاطمه ستی میباشد مربوط به دوران صفویه است و از آب انبارهای قدیمی و اماکن تاریخی یزد به شمار می رود که دارای دو درب ورودی است. آب انبار امیرچخماق با داشتن پنج بادگیر خشتی هشتوجهی جهت خنک کردن، مخزنی بزرگ برای نگهداری آب با تهویهای طبیعی و گنبد تخم مرغی آجری از خاصترین آب انبارها محسوب میگردد. این اثر در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۸۵، با شمارهی ثبت ۱۷۸۹۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
منبع : وبلاگ اقامت ۲۴