سفر به کاشان، مروارید کویر
در هر گوشه از کشور پهناور و کهن ایران که قدم بردارید، بی شک رد پایی از تاریخ را در آن مشاهد خواهید کرد؛ آثار بجای مانده از تاریخ و تمدن های چندین هزار ساله، شهادت از اصالت و قدمت این خاک می دهند.
در وجب به وجب این سرزمین، خانه ها، باغ ها، بناها و سازه های تاریخی بسیار وجود دارد که هر یک، حکایت ها و رازهایی تلخ و شیرینی را در خود حفظ کرده اند.
یکی از این نقاط در کشور، شهر کاشان، همان نگین انگشتری کویر اصفهان بوده که با خود، صدها هزار سال قدمت و استواری را به همراه دارد. این شهر به دلیل دارا بودن بناها و آثار تاریخی بسیار، همواره یکی از مقاصد پر مخاطب گردشگری کشور به شمار آمده و در تمام فصول سال، مسافران خاص خود را دارد .
با وبلاگ اقامت ۲۴ در آشنایی با شهر کاشان و جاذبه های گردشگری آن، همراه باشید.
کاشان، نگینی پر بها، واقع شده در میان کویر و دامنه های زاگرس است؛ این شهر در فاصله ۲۷۰ کیلومتری از جنوب تهران قرار داشته و در میان دامنه کوه کرکس نطنز و دشت کویر اصفهان خود نمایی می کند.
این شهر زیبای کویری و سنتهای اصیل آن را مروارید کویر نیز میخوانند، چرا که اصالت و تاریخ شکوهمندش، پیوندی عمیق با تمدن هفت هزار ساله دارد. کاشان، شهری نشسته بر کرانه کویر، شهر مسجدها، دیار گنبدهای فیروزهای، گلدستههای بلند و صحیفهای گسترده از یادمانهای به یاد ماندنی از تاریخ و هنر ایران است.
فهرست این مطلب
باغ و حمام فین
این باغ در جنوب شهر کاشان و در مجاورت روستای فین قرار دارد. این مجموعه رویبناهایی از عهد آل بویه ساخته شده است. فضای عمومی آن از لحاظ باغ آرایی و نحوه آبرسانی اهمیت ویژهایدارد. باغ فین به علت قتل امیرکبیر در حمام کوچک آن شهرت ملی یافته است. این باغ از آثاردوره صفویه بوده و به واسطه آب چشمه سلیمانیه، صدها سال است که پابرجای مانده. هم اکنون آب فین بهحوض لثهگاه میریزد و پس از عبور از آبگیرها و جدولهای زیبای باغ فین، باغات و کشتزارهای حومه فین را آبیاری میکند.
این باغ بناهای بسیار دیگری را در خود جای داده است که عبارتند از، سردر ورودی، برج و بارو، شتر گلوی صفوی، شتر گلوی فتحعلی شاه، اتاق شاهنشین، موزه غرب باغ، حمام کوچک و بزرگ و کتابخانه شرق باغ. بنای سرپوشیده شتر گلوی شاه عباسی که در دو طبقه ساخته شده در وسط باغ و در مقابل سردر بزرگ واقع شده است.
شهر زیر زمینی نوش آباد
شهر زیر زمینی نوش آباد شهری سه طبقه بوده که طبقه اول آن در عمق سه متری و طبقه سوم آن در عمق ۱۶ متری از سطح زمین ساخته شده است. تمام فضاهای آن به وسیله حفاری ظریف و دقیق در زیر زمین ایجاد شده و شامل دالان هایی با ارتفاع ۱۸۰ و در برخی نقاط ۹۰ سانتی متر با عرض های متفاوت که در دو طرف آنها اتاق هایی با ابعاد مختلف ایجاد شده است که انتهای راهروها با چاک هایی به طبقه راهرو بعدی منتقل می شود. این شهر زیرزمینی به «اویی» معروف بوده که همان آهای در لهجه کاشانی است. دلیل این نام گذاری این بوده که در زمان کندن شهر زیر زمینی، هنگامی که سطل پر از خاک می شد، مقنی با گویش محلی فریاد میزد « اوی» و از آنجا که مسیر طولانی بود شاگرد به محض شنیدن صدا، سطل خاک را بالا می کشید؛ این وجه تسمیه توسط کارشناسان تاریخ و مردم شناسان، مطالعه و تدوین شده است.
طبقات این شهر به وسیله کانال های عمودی و افقی به هم مرتبط می شوند و در کنار این کانال ها (عمودی) سنگ های بزرگ شبیه سنگ آسیاب وجود دارد که به هنگام پناه بردن به طبقات پایین تر دهانه این کانال یا چاه ها با این سنگ مسدود می شد.
تپه سیلک
سیلک نام اولین تمدن شهر نشینی ایران مرکزی در کاشان است که در ۳ کیلومتری جنوب غربی این شهر قرار دارد. قدیمیترین خاستگاه تمدن بشری را سیلک کاشان عنوان میکنند، یعنی اولین جایی که شهر نشینی شکل گرفت، آنجا که آریاییها اولین تمدن شهر نشینی را ایجاد کردند.
تمدن اقوام تپههای سیلک در ۲۵۰۰ سال پیش مغلوب تمدن آریایی شد که آثار آنها در طبقات مختلف حفاری از قبیل ظروف لولهدار بلند با نقش اسب و خورشید و اسلحه آهنی و شمشیر و نیزههای بلند کشف شده است. محوطه باستانی سیلک که در منطقه فین کاشان واقع شده قدمتی در حدود ۷ هزار سال دارد.
محوطه باستانی سیلک در ضلع جنوبغربی کاشان و در سمت راست جاده کاشان به فین قرار دارد و از دو تپه شمالی و جنوبی که در فاصله ۶۰۰ متری یکدیگر قرار دارند و دو گورستان تشکیل شده است.
یکی از گورستانها که گورستان الف نامیده میشود ۳۵۰۰ سال قدمت دارد و در ۲۰۰ متری جنوب تپه جنوبی واقع شده است که امروزه روی آن بلواری احداث شده است.
گورستان دیگر که گورستان ب نامیده میشود ۳۰۰۰ سال قدمت دارد و در زیر باغها و زمینهای کشاورزی ضلع غربی تپهها قرار دارد.
تپه سیلک در حقیقت زیگورات یا محل عبادت اقوام باستانی بوده که از گل رس و سفال ساخته شده است.
این بنای تاریخی تا سال ۱۳۱۰ شناسایی نشده بوده و در میان مردم کاشان به شهر نفرین شده معروف بود تا اینکه با کاوشهای باستانشناسان کشف شد.
در خرابههای تپه باستانی سیلک، چند اسکلت انسان و ظروف قدیمی پیدا شده که این اشیاء در موزههای لوور فرانسه، موزه ملی ایران و موزه باغ فین و موزهای در جنب این بنای باستانی قرار داده شده است.
این تپه تاریخی در فهرست آثار تاریخی و ملی ایران به ثبت رسیده است. قدمت قدیمیترین آثار به دست آمده از تپه شمالی به حدود ۷۵۰۰ سال قبل میرسد و آخرین آثار مکشوفه از تپه جنوبی مربوط به ۵۰۰۰ سال قبل است.
روستای ابیانه
روستای ابیانه در ۴۰ کیلومتری شمالغربی نطنز در استان اصفهان در دامنه کوه کرکس قرار دارد. در زبان محلی به ابیانه، ویونا، میگویند. وی به معنای بید و ویانه به معنای بیدستان است. ابیانه در گذشته بیدستان بوده و در طول زمان ویونا به اویانه و سپس به ابیانه دگرگون شده است.
مطلب مرتبط: روستای ابیانه
این روستا را به اعتبار آثار و بناهای تاریخی پرتنوعش، باید در زمره استثناییترین روستاهای ایران به شمار آورد. شکوه معماری بومی و سرشار از زیبایی این روستا، آن را در شمار نمونههای کم نظیر دیدنیهای جهان درآورده است. ابیانه نقطهای خوش منظره و خوش آب و هوا و دارای موقعیت طبیعی مساعدی است.
اتاقهای ابیانه به پنجره های چوبی ارس مانند، مجهز هستند و اغلب دارای ایوان ها و طارمیهای چوبی پیش آمده مشرف بر کوچههای تنگ و تاریک اند که خود به صورت مناظر جالبی درآمده اند. نمای خارجی دیوارهای خانههای ابیانه، با خاک سرخی که معدن آن در مجاورت روستاست پوشیده شده است.
از آنجا که در دامنههای شیبدار ابیانه فضای کافی برای ساختن خانههای مورد نیاز وجود ندارد، در این روستا چنین رسم شده که هر خانواده انبار غار مانندی در تپه های یک کیلومتری روستا، در کنار جاده و نرسیده به ابیانه ایجاد نماید.
این غارها که در دل تپه ها حفر شده اند و از بیرون تنها درهای کوتاه و محقر آن نمودار است، برای نگهداری دامها و نیز آذوقه زمستانی و اشیای غیرضروری مورد استفاده قرار میگیرد.
آرامگاه سهراب سپهری
سهراب سپهری، شاعر و طبیعت گرای معاصر در روستای مشهد اردهال کاشان به خاک سپرده شده است. این شاعر معاصر، نوعی رمانتیسم زلال توأم با دل آزردگی از محیط را در اشعارش منعکس کرده است.
آرامگاه فیض کاشانی
آرامگاه ملا محمد حسن فیض کاشانی در سمت غربی شهر کاشان و در حوالی دروازه فین، مجاور قبرستان بزرگ شهر واقع شده است. قبر فیض تا اواخر قرن گذشته، بر حسب وصیت او فاقد هر گونه بنایی بود. بنای فعلی آرامگاه، از آثار فرهاد میرزا معتمد الدوله، فرزند عباس میرزا نایب السلطنه است.
آرامگاه محتشم کاشانی
کمال الدین سید علی بن خواجه میر احمد کاشانی متخلص به محتشم، از شاعران اوایل عهد صفوی بوده و آرامگاه وی در کوی محتشم کاشان واقع شده است. گنبد بقعهکاشیکاری شده و سقف بقعه نیز با نقاشیهای زیبایی تزئین شده است. بر دیوارهای چهار جانب بقعه، هفت بند مراثی محتشم به خط نستعلیق سفید بر زمینهای سرمهای نوشته و نقاشی شده است.
کاروانسرای مرنجاب
کاروانسرای مرنجاب، قلعهای در کویر آران و بیدگل، کنار دریاچه نمک آران است که توسط شاه عباس در سال ۱۰۱۲ قمری ساخته شدهاست.
کاروانسرای مرنجاب از جمله آثار تاریخی موجود در منطقه میباشد. قلعه مرنجاب، کاروانسرایی است در کویر آران و بیدگل که در مسیر راه ابریشم قرار دارد و کاروانها برای سفر به خراسان، اصفهان، ری و بالعکس از این مسیر میگذشتند. قنات کنار کاروانسرا که برکه بزرگی به وجود آورده است، آب شیرین دارد و این در کویر نمک و شوره زار یک معجزه به شمار می رود.
منبع : وبلاگ اقامت ۲۴