آداب و رسوم شیراز
شیراز

فرهنگ مردم شیراز؛ آداب و رسوم، آیین ها و سنت های شیراز

22 آذر 1403 ۰9

شیراز، شهری با تاریخ کهن و پر فراز و نشیب از دیرباز در دل ایران زمین جایگاه ویژه‌ای داشته است. طبق اولین اشاره‌های تاریخی به نام این شهر، حدود دو هزار سال پیش از میلاد مسیح در لوح‌های گلی عیلامی آمده که آن را «تیراسیس» یا «سیراسیس» می‌نامیدند. این نام با گذشت زمان و تغییرات زبانی به شیراز امروزی تبدیل شد. شهر شیراز نه تنها با تاریخ و آثار باستانی‌اش شناخته می‌شود، بلکه آداب و رسوم شیراز در دل فرهنگ ایران جای دارد. این شهر که در دوران هخامنشیان به واسطه تخت جمشید مرکز فرمانروایی بود، همیشه در عرصه‌های فرهنگی، هنری و ادبی نقشی پررنگ داشته است. در این مقاله از مجله گردشگری وب‌سایت اقامت ۲۴، به دنیای جذاب و بی‌انتهای آداب و رسوم شیراز می‌پردازیم تا شما هم با فرهنگ زیبای این شهر چند هزار ساله بیشتر آشنا شوید.

آداب و رسوم مردم شیراز در عید نوروز

شهر شیراز هم مانند بقیه شهرهای ایران در فصل بهار و عید نوروز آداب و رسوم خاصی دارد. مردم این شهر یک ماه قبل از نوروز به خرید لباس و پارچه‌های نخی با رنگ‌های شاد می‌روند تا با استقبالی گرم به پیشواز بهار بروند. رنگ‌هایی چون قرمز، زرد و دیگر رنگ‌های روشن در انتخاب لباس‌های نوروزی شیرازی‌ها بسیار دیده می‌شود. یکی از آداب و رسوم شیراز برای نوروز، پخت شیرینی‌های محلی مانند برنجک، نان یوخه، گندمک و کلوچه نخود بوده که طعمی بی‌نظیر به سفره‌های هفت سین نوروزی می‌دهد. به جز خوراکی‌های خوشمزه، دید و بازدید نوروزی در شیراز اهمیت زیادی دارد و همچنان به قوت خود باقی مانده است. خانه‌های قدیمی این شهر با حیاط‌های زیبا و حوض‌های سنتی، محیطی زیبا برای جمع شدن اعضای خانواده فراهم می‌کنند. نوروز در شیراز نمادی از پیوند نسل‌های مختلف و یادآور فرهنگ و رسوم کهن این اقلیم به شمار می‌رود.

آداب و رسوم مردم شیراز در عید نوروز

آداب و رسوم شیرازی‌ها در سیزده بدر

سیزده بدر یکی از جشن‌های سنتی ایران بوده که معانی اساطیری و تمثیلی مانند شادی و خنده نماد زدودن اندیشه‌های منفی و پلیدی دارد. در فرهنگ مردم شیراز هم مردم از صبح روز سیزده فروردین خود را برای جشن آماده می‌کنند. خانواده‌ها به صورت فردی یا گروهی به بیرون از شهر رفته و مکان‌هایی مانند باغ‌های قصردشت، دشت ارژن، بندامیر، دریاچه مهارلو و اطراف کوار را برای گذراندن این روز انتخاب می‌کنند. 

یکی از رسوم ویژه شیرازی‌ها، بردن سبزه‌های نوروزی به بیرون از خانه و دادن آن‌ها به آب روان به شمار می‌رود. همچنین یکی دیگر از آداب و رسوم شیراز در شب سیزده بدر، بستن نخ تابیده ابریشمی هفت رنگ به کمر دختران مجرد بوده که پس از آن از یک پسر بچه نابالغ می‌خواهند که گره را باز کرده تا بختشان باز شود. 

همچنین در این روز، جوان‌ها نیز بازی‌های خاص خود را دارند، از جمله آبرک خوردن (تاب خوردن). خوراکی‌های مخصوص این روز در شیراز شامل باقلا پلو با دوغ و کره محلی بوده و در عصر نیز شامی با کاهو و دسر سرو می‌شود.

آداب و رسوم شیرازی‌ها در سیزده بدر

آداب و رسوم شب یلدا در شیراز

شب یلدا در میان اقوام ایرانی به‌طور خاص و منحصر به فردی جشن گرفته می‌شود و شیرازی‌ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. برای مردم شیراز، این شب بلند سال فرصتی بوده تا سنت‌های دیرینه را زنده نگه دارند. شیرازی‌ها در شب یلدا که به‌راستی بخشی از فرهنگ غنی این دیار بوده سفره‌ای رنگارنگ می‌چینند و در کنار مهمان‌ها به استقبال زمستان می‌روند.

سفره یلدای شیرازی‌ها از نمادها و خوراکی‌هایی که هر کدام به نوعی در دل مردم این دیار جا دارند، پرمی‌شود. در این سفره، شمایل امام علی (ع)، شمع‌های زیبا، آجیل، شکلات و شیرینی، گل لاله، اسپند دانه و البته دیوان حافظ به‌عنوان نماد شب یلدا قرار می‌گیرند. علاوه بر این، برای پذیرایی از مهمانان، تنقلاتی مانند کشمش، شیرینی نخودچی، آجیل، حلوای ارده، ارده-شیره، هندوانه، انار یلدایی، خرما، انجیر و رنگینک شیرازی به سفره اضافه می‌شود.

 یکی از غذاهای محبوب این شب در شیراز، هویج پلو با کشمش و گردو بوده که طعم دلچسبی به شب یلدا می‌بخشد. مردم شیراز در این شب، همچنان به سنت نیاکان پیشین خود شعر می‌خوانند و با آواز و رقص محلی، شب خاطره‌انگیزی می‌سازند که یاد آن برای همیشه در دل‌هایشان باقی بماند.

آداب و رسوم شب یلدا در شیراز

آداب و رسوم مردم شیراز در چهارشنبه سوری

شیرازی‌ها چهارشنبه آخر سال را با نام «چهارشنبه سوری» جشن می‌گیرند و مراسم ویژه‌ای برای این شب دارند. از جمله این رسوم، تهیه و آتش زدن هفت یا سه کپه خار بوده که افراد از روی آن می‌پرند و می‌گویند: «زردی من از تو، سرخی تو از من»، این آداب و رسوم شیراز به‌عنوان نمادی از دور کردن ناخوشی‌ها و آمدن زودتر سلامتی محسوب می‌شود. همچنین در شب چهارشنبه سوری، شیرازی‌ها به رسم ارادت به حافظ، دور هم جمع می‌شوند و از دیوان او فال می‌گیرند که به این کار «فال دوره» می‌گویند.

 در برخی از مراسم قدیمی‌تر، زنان و دختران شیرازی برای سلامتی به آب تنی در حوض ماهی آرامگاه سعدی می‌پرداختند و از آب جاری قنات سعدی استفاده می‌کردند، زیرا معتقد بودند که این شستشو از بیماری‌ها جلوگیری می‌کند. همچنین، در این شب دختران دم‌بخت برای بخت‌گشایی به زیارت حضرت احمدبن موسی شاهچراغ (ع) می‌روند.

رسم دیگری که در شیراز مرسوم بوده فالگوش ایستادن نام دارد؛ زنان برای تفأل به سخنان عابران در گوشه‌ای از کوچه گوش می‌دهند و اگر سخنان عابر مطابق میلشان باشد، خود را به مراد دلشان نزدیک می‌بینند. در این شب همچنین آش ابودردا برای درمان بیماری و بخت‌گشایی پخته می‌شود.

آداب و رسوم مردم شیراز در چهارشنبه سوری

آیین عروسی بهار نارنج

یکی از آداب و رسوم شیراز، مراسم «عروسی بهار نارنج» تلقی می‌شود. ازآنجای‌که این شهر به درختان بهار نارنج خود شهرت دارد؛ «عروسی بهار نارنج» مراسمی ویژه برای درختان بهار نارنجی بوده که هنوز میوه نداده‌اند. این رسم نمادین نشانگر امید مردم شیراز به باروری درختانشان و به‌دست آوردن محصولی خوب در سال آینده به حساب می‌آید.

در این مراسم، زن صاحب خانه یک روز خاص، سایر زنان همسایه را برای شرکت در جشن دعوت می‌کند. پس از گرد هم آمدن مهمانان، صاحب خانه شاخه‌ای از درخت را با اره می‌برد. این عمل نمادی از امید به این که درخت در سال آینده بارور خواهد شد، است. سپس زنان یک تور سفید بر روی درخت می‌کشند و بر روی آن شکر پنیر می‌ریزند. در این هنگام، ترانه‌های محلی شیرازی مانند «واسونک» خوانده شده و شادی و پایکوبی آغاز می‌شود.

آیین عروسی بهار نارنج

آب مقدس حوض ماهی‌ها

در گذشته در استان فارس سه حوض ماهی وجود داشت که اکنون تنها حوض‌های شیراز و وزرقان برپا هستند. مراسم‌های مربوط به این حوض‌ها شباهت زیادی به هم دارند. حوض ماهی آرامگاه سعدی نیز که به شکل هشت ضلعی بوده، پیش از دوران سعدی و حتی در ایران باستان وجود داشته و از آب‌های مقدس به شمار می‌رفت. مردم شیراز باور داشتند که در چهلمین روز پس از نوروز، ماهی قرمزی با حلقه طلایی در بینی‌اش از آب می‌جهد. این مراسم با پخت آش نذری و جشن برگزار می‌شد. در گذشته، مردم به این حوض به‌عنوان مکانی مقدس نگاه می‌کردند و هیچ‌کس حق نداشت ماهی‌های آن را صید کند. امروزه هنوز مردم بر این باورند و سکه به حوض می‌اندازند تا آرزوهایشان برآورده شود. برخی مردم شیراز اعتقاد دارند که صاحب این آب حضرت امام حسن (ع) بوده و استفاده از آب آن برای بخت‌گشایی و دفع سحر و جادو تاثیر زیادی دارد.

آب مقدس حوض ماهی‌ها

آداب و رسوم عروسی در شیراز

شیراز یکی از شهرهای تاریخی و فرهنگی ایران بوده که هنوز بسیاری از سنت‌های قدیمی در آن زنده است. به‌طورمثال، در کنار رسوم معمول ازدواج، شیرازی‌ها آداب و رسوم خاص خود را برای مراسم عروسی دارند. اگر علاقه‌مندید با این سنت‌ها آشنا شوید، با ما همراه باشید تا به دنیای جذاب و رنگارنگ آداب و رسوم شیراز برای مراسم عروسی سفر کنیم.

دلالگی

دلالگی یا همان خواستگاری، اولین گام در مسیر ازدواج بوده و در فرهنگ مردم شیراز جایگاه ویژه‌ای دارد. در این رسم پیش از خواستگاری رسمی، مراسمی زنانه برگزار می‌شود. اگر توافقات اولیه برقرار شد، در روزهای بعدی مراسم اصلی خواستگاری با حضور مردان خانواده برگزار می‌شود.

همچنین مادر و خواهر شاه‌داماد پیش از آن که رسماً به خواستگاری عروس‌خانم بروند، ابتدا صحبت‌های مقدماتی را میان خود انجام می‌دهند. اگر خانواده عروس با این وصلت موافق بودند برای مهمانان شربت گوارا سرو می‌کنند. اما اگر مخالفتی در کار باشد، به‌جای شربت، یک استکان چای تلخ روبروی مادر داماد می‌گذارند.

عقد سوری

 یکی از رسوم متفاوت و جذاب عروسی شیرازی، مراسم «عقد سوری» بوده که بخشی از فرهنگ مردم شیراز به شمار می‌رود. در این دورهمی صمیمانه، جوانان فامیل و دوستان عروس و داماد پارچه‌ای نفیس هدیه می‌دهند و با بازسازی جشن عقد، شبی شاد و خاطره‌انگیز برای تازه‌عروس و داماد خلق می‌کنند.

در فارس برای مراسم عقد و عروسی، ساعت سعد را انتخاب کرده و دو مراسم عقد برگزار می‌شود. مراسم نخست، عقد خصوصی بوده که تنها با حضور نزدیکان عروس و داماد برگزار شده و خطبه عقد در همین جمع کوچک خوانده می‌شود. مراسم دوم، مجلس عقد بزرگ‌تری است که دوستان و آشنایان دو خانواده نیز در آن حضور دارند.

دست بوسون مادر زن

یکی از آداب و رسوم شیراز، دست بوسون مادر زن نام دارد. این مراسم پس از عقد، بوده و رسم بر این است که داماد همراه با یکی دو نفر از نزدیکانش به خانه مادرزن برود و دست او را ببوسد. مادرزن نیز در این مراسم روی داماد را می‌بوسد و هدیه‌ای به او تقدیم می‌کند. در ادامه مراسم دست بوسون، خانواده‌ها برای تعیین ساعت مناسب جهت مراسم عروسی مشورت می‌کنند. پس از مشخص شدن زمان و مکان، خانواده داماد اطلاعات مربوط به روز و ساعت عروسی و تعداد مهمانان را به خانواده عروس اعلام می‌کنند. 

آب چله زنی

یکی از آیین‌های جالب پیش از مراسم عروسی در شیراز، آب چله‌زنی نام دارد که با هدف برکت و دوری از انرژی‌های منفی انجام می‌شود. در این آداب و رسوم شیراز، شیردانی آماده شده و داخل آن اسپند، یک کلید و یک شانه قرار می‌دهند و با آب پر می‌کنند. 

در مراسم آب چله زنی عروس بر روی صندلی می‌نشیند و گروهی از دختران مجمعه‌ای را بالای سر او نگه می‌دارند. سپس زنی مسن و باتجربه از خانواده، که به مهربانی و خوش‌رفتاری معروف است، چهل‌ویک مشت آب از شیردان برداشته و درون مجمعه می‌ریزد. هنگام ریختن آب، این خانم چهار قل را زمزمه کرده و گاهی نام پریزادها را به زبان می‌آورد. 

 پس از پایان مراسم، صدای کل زنان بلند می‌شود و همه به شادی می‌پردازند. این رسم، نمادی از پاکی، آغاز مبارکی و امید به خوشبختی در زندگی جدید عروس و داماد به شمار می‌آید.

آداب و رسوم روز عروسی در شیراز

آداب و رسوم روز عروسی در شیراز

یک روز پیش از عروسی، مراسم حجله‌بندی و آماده‌سازی برنج برای پذیرایی انجام می‌شود. این فرهنگ مردم شیراز با شادی، خواندن واسونک و حضور نزدیکان همراه بوده و روز عروسی، گروهی برای بردن عروس به خانه‌اش می‌روند. در این مراسم، با شربت و فالوده شیرازی از مهمانان پذیرایی می‌کنند.

رسم جالبی که در این مراسم وجود دارد، این است که یاران داماد هنگام حضور در خانه عروس، چیزی کوچک مانند لیوان یا قاشق را با خود برمی‌دارند. زمانی که قرار شد عروس را همراه ببرند، پدر عروس تا زمانی که قباله را از همراهان داماد دریافت نکند، اجازه رفتن نمی‌دهد. در هنگام خروج، خواهران داماد زیر بغل عروس را می‌گیرند و آینه سنگی بزرگی در برابر او قرار می‌دهند. در مسیر، مردم محل روی سر آنها گلاب می‌پاشند. 

کمی پیش از رسیدن به خانه داماد، خود داماد به استقبال عروس می‌آید و او را به خانه می‌برد. در حجله، بزرگ‌تر خانواده دست عروس و داماد را در دست یکدیگر می‌گذارد، به گونه‌ای که دست داماد روی دست عروس قرار گیرد.

در حجله عروسی، انگشت کوچک عروس و داماد با گلاب شسته می‌شود و آنها سکه‌هایی را که در دست دارند، در ظرفی می‌اندازند. این گلاب به نشانه برکت پای درختی سبز ریخته می‌شود. داماد هدیه‌ای به نام «روزگشا» به عروس تقدیم کرده و نقل بر سرشان می‌پاشند. 

آداب و رسوم روز بعد از عروسی در شیراز

جشن‌ها و شادی‌های عروسی در شیراز به روز عروسی ختم نمی‌شد و فردای آن نیز آیین‌های ویژه‌ای برگزار می‌کردند. یکی از رسوم زیبا این بود که داماد صبح روز بعد به‌تنهایی به خانه خانواده عروس می‌رفت، دست مادر عروس را می‌بوسید و هدیه‌ای از او دریافت می‌کرد. 

همچنین، همکاری اعضای خانواده و فامیل در تهیه جهیزیه برای عروس از دیگر سنت‌های قشنگ مردم شیراز به شمار می‌رفت. روز پس از عروسی نیز، مراسم پاتختی در خانه عروس و داماد برگزار می‌شد. در این مراسم، بستگان و نزدیکان دور هم جمع می‌شدند و علاوه بر جشن گرفتن، هدایایی به عروس و داماد تقدیم می‌کردند که معمولاً شامل وسایل مورد نیاز زندگی‌شان بود. این رسم‌ها نشان‌دهنده همبستگی و مهر میان خانواده‌ها بوده و خاطرات شادی برای تازه‌عروس و داماد رقم می‌زند.

آداب و رسوم عید فطر در شیراز

آداب و رسوم عید فطر در شهرهای ایران پس از شب‌های قدر، مردم با آیین‌ها و سنت‌های خاص خود برای وداع با ماه رمضان و استقبال از عید فطر آماده می‌شوند. در شهرها و روستاهای شیراز زنان طبق رسوم دیرینه با پخت انواع شیرینی‌ها و حلواهای محلی، سفره‌های پذیرایی روز عید را تدارک می‌بینند. خوراکی‌هایی مانند حلوای هفت مغز، حلوای نشاسته، مسقطی لاری، ارده و خرما، و حلوای کنجد از خوراکی‌های پرطرفدار این روز محسوب می‌شوند، چرا که مردم باور دارند بعد از یک ماه روزه‌داری، باید غذاهای مقوی مصرف کنند.

در شب‌های پیش از عید فطر، مراسم وداع با رمضان در منازل و مساجد برگزار می‌شود. در این مراسم، قرآن ختم شده و مواد غذایی متبرک‌شده در ماه رمضان میان مردم توزیع می‌گردد. همچنین گروهی از زنان با برپایی نمازهای حاجت، دعا و قرآن‌خوانی، با رمضان خداحافظی کرده و در کنار آن، بسته‌های صبحانه برای توزیع در روز عید آماده می‌کنند.

صبح عید فطر، صدای بانگ «الله‌اکبر» مردم را به سوی مساجد فرا می‌خواند. نمازگزاران پس از اقامه نماز، به دیدار خانواده‌های داغدار می‌روند و از آنان دلجویی می‌کنند. در برخی مناطق نیز خانواده‌هایی که فرزندانشان تازه نامزد کرده‌اند، «خنچه عیدی» همراه با هدایایی برای عروس می‌فرستند. 

آداب و رسوم عید فطر در شیراز

آداب و رسوم مردم شیراز در ماه محرم

شیراز با تمدنی کهن، در ایام محرم فضایی آکنده از حزن و اندوه می‌یابد و آیین‌های عزاداری خاصی برگزار می‌کند. از تعزیه‌خوانی و پرده‌خوانی تا چاووش‌خوانی، مراسم‌ها پرشورتر از قبل اجرا شده و در تاسوعا و عاشورا به اوج می‌رسد. از آداب و رسوم شیراز می‌توان به حمل طبق‌های چراغ و آینه توسط مردان قدرتمند اشاره کرد که با صلوات مردم همراه است.

در فرهنگ مردم شیراز در ایام محرم، اسب ذوالجناح نیز در کوچه‌ها گردانده می‌شود و بسیاری از کودکان و بیماران خود را از زیر شکم آن عبور می‌دهند، باوری که نشان از خلوص نیت و امید به شفا دارد. نذری‌های محرم هم شامل غذاهایی مجلل مانند قیمه، شکر پلو و حلوا بوده و نوشیدنی‌هایی چون عرق نسترن و بیدمشک نیز استفاده می‌شود.

آداب و رسوم مردم شیراز در ماه محرم

آداب و رسوم غذا خوردن در شیراز

شیرازی‌ها غذا خوردن را فرصتی برای معاشرت و وقت‌گذرانی با خانواده و دوستان می‌دانند. در پارک‌ها و مکان‌های عمومی شهر شیراز، مردم را می‌بینید که با پهن کردن زیرانداز، عصرانه یا شام خود را دسته‌جمعی میل می‌کنند. این فرهنگ مردم شیراز، مهمان‌نوازی را در کنار غذاهای محلی به نمایش می‌گذارد. 

عرقیات و نوشیدنی‌های طبیعی شیرازی، جایگزین نوشیدنی‌های کارخانه‌ای شده و بر اساس فصل تغییر می‌کنند. گوشت قلقلی، مرکبات تازه مانند لیمو و نارنج نیز در بسیاری از غذاهای شیرازی جایگاه خاصی دارند. برخی از غذاهای شیراز که شهرت جهانی دارد شامل کلم پلو با کلم قمری و سبزی‌های معطر، دوپیازه آلو با سیب‌زمینی، یخنی با چاشنی‌های محلی و شکر پلو با زعفران و پوست نارنج می‌شود. 

آداب و رسوم شیراز در غذا پختن

شیراز با تاریخ غنی و فرهنگی برجسته در آداب و رسوم آشپزی خود نیز بازتابی از این میراث را به نمایش می‌گذارد. تنوع غذایی و استفاده از مواد تازه و باکیفیت از ویژگی‌های بارز غذاهای شیراز به شمار می‌رود. استفاده از زعفران، سبزیجات معطر و ترکیباتی مانند خلال بادام و پسته، علاوه بر طعم، جلوه بصری خاصی به غذاها می‌بخشد. 

در شیراز، آشپزی بیشتر از یک هنر، نمادی از احترام و عشق به مهمان محسوب می‌شود. مردم این شهر بر این باورند که غذا، علاوه بر تغذیه باید روح را نیز نوازش دهد؛ به همین دلیل چیدمان میز غذا و ترکیب رنگ‌ها اهمیت زیادی دارد. غذاهای سنتی مانند شیرازی‌پلو، هویج‌پلو و شکرپلو غالباً در کنار خوراکی‌های دیگری چون سالاد شیرازی سرو می‌شوند که خود نمادی از توازن و هماهنگی دارد. همچنین برخی غذاها نظیر شکرپلو در مراسم و اعیاد مذهبی، جایگاه ویژه‌ای دارند و به‌عنوان نذری تهیه می‌شوند. 

آداب و رسوم شیراز در غذا پختن

بازی‌های سنتی مردم شیراز

یکی از سرگرمی‌های جذاب و آموزنده شهر شیراز بازی‌های محلی متنوع آن بوده که با توجه به شرایط اقلیمی، سن و جنسیت افراد در شهرها و روستاها انجام می‌شود. یکی از این بازی‌ها «آسمون چه رنگیه» نام دارد که میان نوجوانان و جوانان رواج داشته و علاوه بر ایجاد نشاط، نوعی ورزش نیز محسوب می‌شود.

بازی «چوب‌بازی» یا «ترکه‌بازی» نیز در بین عشایر شیرازی محبوب بوده و اغلب با موسیقی همراهی می‌شود. «آزنگه شیر» یکی دیگر از بازی‌های محلی شیراز بوده و در این بازی، بازیکنی که به‌عنوان شیر انتخاب می‌شود، خم شده و دیگران با خواندن شعری بر دوش او می‌پرند. هر خطایی در انتخاب عضو شیر یا ناتوانی در ادامه بازی، بازیکن را حذف می‌کند. 

 «بندک سرگو» نیز در شیراز و کازرون رواج دارد. در این میان گروهی از بازیکنان با طناب محصور شده و افراد گروه مقابل تلاش می‌کنند بدون برخورد با طناب، روی دوش آنها بپرند. از دیگر سرگرمی‌های پرطرفدار، مشاعره بوده که در آن بازیکنان با استفاده از اشعار حافظ و سعدی به تبادل شعر می‌پردازند و مهارت حافظه و بداهه‌گویی خود را به چالش می‌کشانند.

بازی‌های سنتی مردم شیراز

لباس‌های محلی و سنتی مردم شیراز

لباس‌های محلی و سنتی مردم شیراز بازتابی از فرهنگ غنی و تنوع اقلیمی این شهر دارد. پوشش زنان شیراز مانند دیگر مناطق فارس در رنگ‌ها و طرح‌های شاد و زیبا طراحی می‌شود که بیشتر از طبیعت الهام می‌گیرد. یکی از مهم‌ترین اجزای لباس زنان عشایر، پیراهن «کینگ» بوده که تا قوزک پا ادامه دارد و با چاکی بلند، حرکت راحت را فراهم می‌کند. علاوه بر پیراهن، پوشش‌های دیگری همچون «آرخالق»، لباس گرم و زیبا با چاک‌هایی برای راحتی حرکت دست‌ها و «تنبان تورکی» که از پارچه‌های سبک و چین‌چین ساخته می‌شود، نیز در این منطقه رواج دارد. 

«چارقد» روسری ظریف با تزئینات ملیله‌دوزی و مهره، از دیگر پوشاک مهم در شیرازی بوده که قسمت سر به جز صورت را پوشش می‌دهد. علاوه بر این، «دستمال» یا «یاغلوق» که روی چارقد بسته شده از سر در برابر سرما و باد محافظت می‌کند. در جنوب استان فارس، لباس‌های محلی خاصی نظیر «خوس بافی» وجود دارد که شامل لباس‌های زنانه با تزیینات نقره‌ای می‌شود. این لباس‌ها شامل کره باغی، کلاه خوس‌دوزی شده و جم، پیراهن با یقه زری‌دوزی می‌شود.

لباس‌های محلی و سنتی مردم شیراز

سفر به شهر بهار نارنج با تورهای اقامت ۲۴

از قدیم الایام شیراز یا شهر شعر و ادب فارسی با عطر دل‌انگیز درختان بهار نارنج همواره مقصد گردشگران ایرانی و توریست‌های خارجی بوده و هست. حال که با آداب و رسوم شیرازی‌ها بیشتر آشنا شدید، اگر قصد سفر به این شهر را دارید، تورهای اقامت ۲۴ فرصتی استثنایی است. شما می‌توانید با رزرو تورهای متنوع اقامت ۲۴ از جاذبه‌های تاریخی مانند تخت جمشید و حافظیه دیدن کرده، در باغ‌های قدیمی آن مانند باغ ملک قدم بزنید و از غذاهای محلی خوشمزه مانند کلم پلو سالاد شیرازی لذت ببرید. پس اگر به دنبال سفر به شیراز و اقامت در هتل‌های باکیفیت، همراهی با راهنمای تور حرفه‌ای و قیمت مناسب برای هزینه مسافرت به این شهر هستید، تور شیراز اقامت ۲۴ را از دست ندهید!

اقامت در شهر شعر و ادب با تخفیف‌های هتلی اقامت ۲۴

شیراز به دلیل زادگاه شاعران نام‌آور بزرگی همچون حافظ و سعدی، همیشه در صدر مقصدی ایده‌آل برای علاقه‌مندان به تاریخ و فرهنگ فارسی قرار می‌گیرد. اگر شما هم ذوق شعر و شاعری دارید و یا دلتان می‌خواهد زیبایی‌های دیگر این شهر را ببینید، می‌توانید با تخفیف‌های ویژه هتل‌های اقامت ۲۴، اقامتی راحت و مقرون به‌صرفه در این شیراز داشته باشید. این تخفیف‌ها به شما کمک می‌کند تا با هزینه‌ای کمتر از جاذبه‌های تاریخی این شهر دیدن کنید و از اقامت در یک هتل شیراز که امکانات ویژه‌ای دارد، برخوردار شوید.

جمع بندی مطالب

شیراز، شهری با تاریخ و فرهنگ غنی، آداب و رسومی جذاب و متنوع دارد. از جشن‌های باستانی مانند نوروز و یلدا تا مراسم مذهبی مثل محرم، هر یک از این رویدادها با آئین‌ها و سنت‌های خاص خود در این شهر برگزار می‌شود. غذاهای محلی خوشمزه، لباس‌های سنتی رنگارنگ و بازی‌های محلی آموزنده، همه و همه نشان از غنای فرهنگی این شهر دارد. آداب و رسوم عروسی، مراسم دست بوسون، آب چله زنی و جشن بهار نارنج نیز از جمله آئین‌هایی هستند که اهمیت خانواده و اجتماع در فرهنگ شیراز را نشان می‌دهد. به طور کلی، آداب و رسوم شیراز، ترکیبی از سنت‌ها، باورها و ارزش‌های اخلاقی بوده که نسل به نسل منتقل شده و هویت فرهنگی این شهر را شکل داده است.

سؤالات متداول

آداب و رسوم شیرازی‌ها چیست؟

شیرازی‌ها با مهمان‌نوازی، جشن‌های نوروزی، تعزیه‌خوانی در محرم و غذاهای محلی چون کلم پلو شیرازی و سالاد شیرازی شناخته می‌شوند. همچنین احترام به سنت‌های دیرینه ایرانی بخش مهمی از فرهنگ آنها تلقی می‌شود.

آداب و رسوم خاص شیراز چیست؟

آداب و رسوم شیراز شامل مراسم خواستگاری دلالگی، عقد سوری، دست بوسون مادرزن، آب چله‌زنی، حجله‌بندی و جشن‌های پس از عروسی می‍‌شود

آیین‌های شیراز کدامند؟

آیین‌های شیراز مانند سیزده بدر با سبزه‌دادن به آب روان، شب یلدا با سفره رنگارنگ و شعرخوانی، چهارشنبه‌سوری با پریدن از روی آتش، عروسی بهار نارنج برای باروری درختان و مراسم حوض ماهی برای بخت‌گشایی هستند.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید ..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×