باغ جهان نما شیراز
شیراز

باغ جهان نما شیراز | آشنایی با معماری و راهنمای کامل بازدید

29 دی 1400 ۰4,772

باغ جهان نما شیراز که با نام باغ وکیل نیز شناخته می‌شود یکی از قدیمی‌ترین باغ‌های شیراز به شمار می‌رود. این باغ تاریخی و سرسبز فراز و نشیب‌های زیادی را تجربه کرده و در دوره‌های مختلف مورد استفاده پادشاهان، بزرگان و مهمانان آنها قرار گرفته است. شیراز دارای جاذبه‌های گردشگری بسیار خاص و منحصر بفردی است که باغ‌های این شهر جزو محبوب‌ترین جاهای دیدنی شیراز محسوب می‌شوند. باغ جهان نما به عنوان یکی از زیباترین باغ‌های شیراز در کنار باغ دلگشا، باغ عفیف آباد و باغ ارم میزبان گردشگران داخلی و خارجی بسیاری در طول سال است.

اگر شما هم قصد دارید از این باغ باشکوه تاریخی بازدید کنید، پیشنهاد می‌کنیم پس از رزرو هتل شیراز تا انتهای این مقاله از اقامت ۲۴ همراه ما باشید. در این مقاله به بررسی و معرفی باغ جهان نما شیراز به طور جامع و کامل می‌پردازیم.

باغ جهان نما شیراز

تاریخچه باغ جهان نما شیراز

باغ جهان نما که یکی از کهن‌ترین باغ‌های شهر شیراز محسوب می‌گردد، از قدمتی دیرینه برخوردار است. این باغ که در زمینی به وسعت ۴۰۰۰۰ مترمربع ساخته شده، در زمان آل مظفر و آل اینجو و قبل از حمله تیمور گورکانی بسیار آباد و سرسبز بوده است. باغ جهان نما شیراز که در گذشته به خاطر زیبایی و شکوهش به زینت الدنیا نیز شهرت یافته، در دوره صفویه اهمیت فراوانی داشته است.

پس از اتمام حکومت صفویه و به خاطر مشکلات و جنگ‌های مختلف در زمان افشاریان، این باغ زیبا ویران می‌شود. اما در سال ۱۱۸۵ به دستور کریمخان زند باغ جهان نما که در آن زمان به باغ وکیل شهرت داشت، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. دور باغ حصاری کشیده شد و خیابان منتهی به باغ درختکاری گشت. عمارتی هشت ضلعی نیز در وسط باغ ساخته شد که به عنوان محل پذیرایی و استراحت مهمانان کریم خان مورد استفاده قرار می‌گرفت.

باغ جهان نما در دوران قاجار نیز دارای ارزش بسیاری بود و مهمانان خارجی در این باغ سرسبز و دلنشین پذیرایی می‌شدند. در زمان حکومت پهلوی نیز مرمت‌هایی در باغ جهان نما صورت گرفت و از آن استفاده‎های مختلفی برای اقامت مهمانان و عالی رتبگان خارجی و برگزاری مراسمات و جشن‌ها می‌گشت. بعد از انقلاب اسلامی این ملک در اختیار سازمان شهرداری قرار گرفت و پس از مرمت و بازسازی‌های لازم به عنوان باغ موزه ادبیات فعالیت خود را آغاز نمود و بازدید از آن برای عموم آزاد شد.

عمارت باغ جهان نما شیراز

عمارت اصلی باغ جهان نما

عمارت اصلی باغ جهان نما که از زمان کریم خان زند به جای مانده است، دارای معماری چشم نوازی می‌باشد. این کوشک که به نام کلاه فرنگی نیز شناخته می‌شود، ساختمانی هشت ضلعی است و از آجرکاری زیبایی برخوردار می‌باشد. البته به گفته کارشناسان احتمالا در گذشته برای تزئین نمای بیرونی عمارت اصلی این باغ از کاشی کاری‌های رنگی و سنگ استفاده شده که به مرور زمان از بین رفته‌اند. در حال حاضر در برخی از طاق نماهای بیرونی این عمارت آثاری از کاشی کاری‌های دوران زندیه باقی مانده است.

داخل عمارت باغ جهان نما شیراز چهار شاه نشین وجود دارد و حوضی از جنس سنگ مرمر یکپارچه در وسط تالار قرار گرفته است. دو حوض دیگر نیز با فواره‌های سنگی در مقابل شاه نشین‌های شرقی و غربی عمارت وجود دارند. شاه نشین‌ها که محل استراحت و پذیرایی از مهمانان محسوب می‌شدند، دارای سقف بلند با تزئینات مقرنس کاری ساده گچی هستند.  در سال‌های اخیر درون عمارت باغ موزه‌ای دایر شده که شامل آثار ارزشمندی همچون اسکناس، تمبر، اشیا تاریخی و تابلوهای نقاشی است.

محوطه باغ جهان نما شیراز

محوطه جهان نما

باغ جهان نما مانند دیگر باغ‌های ایرانی دارای یک جوی آب، ساختمانی در مرکز و حوضی بزرگ در جلوی عمارت است. در این باغ زیبا که دورتادور آن محصور است، درختان بسیاری وجود دارد که از مهمترین آنها می‌توان به سرو، پرتقال، نارنج، نارون و … اشاره نمود. اطراف عمارت اصلی باغ جهان نما شیراز مسیرهای منظم و خاصی ساخته شده که با درختکاری و گل کاری به عنوان مسیرهای ۴ باغ شهرت دارند. جوی‌های آبی که در این چهار خیابان جریان دارند، معمولا دارای فواره‌های متعددی هستند.

از ۴ درب بزرگ باغ جهان نما، سه درب بر محور اصلی باغ واقع شده‌اند و از طریق مسیرهای مشخصی به طور مستقیم به کوشک یا همان عمارت اصلی در وسط باغ راه دارند.

دیدنی های باغ جهان نما

مهمترین دیدنی‌های باغ جهان نما شیراز عمارت اصلی و محوطه و فضای سرسبز و دلنشین آن محسوب می‌شوند. علاوه بر این موارد در سال‌های اخیر دیدنی‌های دیگری به این باغ اضافه شده‌اند که گردشگران می‌توانند با تماشای آنها سفر خود به شیراز و بازدید از باغ جهان نما را خاطره انگیز نمایند. درختانی که در این باغ خشک هستند، توسط هنرمندان ماهری تبدیل به مجسمه‌های چوبی بسیار جالب و چشم نوازی شده‌اند که فضای باغ را زیباتر کرده‌اند.

معرق کاری روی تنه درختان باغ جهان نما توسط آقای عمادی یکی از مجسمه سازان مشهور شیراز بر اساس داستان‌هایی همچون سیمرغ و منطق الطیر و نقوش ترنج، گل و مرغ صورت گرفته است. قدم زدن در باغ دل انگیز جهان نما و تماشای درختان سرسبز و گل‌های زیبا، می‌تواند لحظات مفرح و خوشی را برای گردشگران رقم بزند.

محوطه باغ جهان نما

امکانات باغ جهان نما شیراز

از آنجایی که گردشگران داخلی و خارجی بسیاری هرساله در سفر به شیراز از باغ جهان نما بازدید می‌کنند، امکانات مختلفی برای رفاه حال آنها در این مجموعه تاریخی در نظر گرفته شده است. مسیرهای پیاده روی، عکاسی با لباس‌های سنتی، کافه، فروشگاه صنایع دستی و سوغات، نمازخانه، سرویس بهداشتی و نیمکت‌های متعدد از مهمترین امکانات این باغ تاریخی محسوب می‌شوند.

آدرس باغ جهان نما

باغ جهان نما در شهر شیراز و خیابان حافظ قرار دارد. گردشگران می‌توانند از مسیرهای مختلف و با وسایل نقلیه عمومی و یا خودرو شخصی به آن دسترسی داشته باشند. اگر قصد دارید با اتوبوس‌های ناوگان حمل و نقل عمومی شهر شیراز خود را به باغ جهان نما برسانید، باید از خط پایانه ولیعصر-رکن آباد یا خط میدان کلبه-میدان رکن آباد استفاده کنید. در ایستگاه چهارراه حافظ از اتوبوس پیاده شده و در خیابان حافظ با پیاده روی کوتاهی به ورودی باغ خواهید رسید.

در صورتی که با خودرو شخصی سفر می‌کنید، می‌توانید از هرجای شهر شیراز خود را به خیابان حافظ رسانده و به راحتی جهان نما را پیدا کنید. همچنین می‌توانید از تاکسی‌های خطی و یا تاکسی‌های آنلاین نیز برای دسترسی به باغ جهان نما استفاده کنید. به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم هنوز مسیر مترو و ایستگاهی نزدیک باغ جهان نما وجود ندارد.

ساعت بازدید

گردشگران می‌توانند همه روزه از ساعت ۸ الی ۲۲ از باغ زیبا و تماشایی جهان نما در شیراز بازدید نمایند.

باغ جهان نما یکی از اصیل‌ترین باغ های ایرانی است که از ارزش تاریخی بسیار بالایی برخوردار می‌باشد. این باغ زیبا با درختان سرسبز و گل‌های رنگارنگ فضایی دلنشین و آرامش بخش دارد و بازدید از آن می‌تواند خاطرات به یادماندنی از سفر به شیراز را برایتان رقم بزند. با قدم زدن در باغ جهان نما که محل زندگی پادشاهان بزرگی مانند کریم خان زند بوده است؛ می‌توانید لحظات خوشی را تجربه کنید.

لطفا به این مقاله امتیاز دهید ..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×