میراث جهانی یونسکو نام عهد نامه بین المللی بوده که با موضوع حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر که اهمیت جهانی دارند و متعلق به تمام انسانهای زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص، است در تاریخ ۱۶ نوامبر سال ۱۹۷۲ میلادی به تصویب کنفرانس عمومی یونسکو رسیده و حفاظت از این آثار پس از ثبت در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه، به عهده تمام کشورهای عضو است.
شاید برای شما هم جالب باشد تا بدانید در سفرهاتان از آثار تاریخی و فرهنگی که بازدید کرده اید آیا بخشی از این آثار ثبت شده هستند یا نه؛ اگر می خواهید با برخی از این آثار آشنا شوید وبلاگ اقامت ۲۴ را دنبال کنید.
بیستون کرمانشاه
نخستین متن شناخته شده ایران که بزرگترین سنگ نوشته جهان نیز است، سنگ نوشته ای است که بر دیواره بیستون هک شده است. قدمت این سنگ نوشته به ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. سنگه نوشته بیستون یکی از معروف ترین مقصدهای گردشگری ایران در استان دیدنی و جذاب کرمانشاه بوده و در غرب کشور قرار دارد.
این سنگ نوشته به عنوان یکی از مهم ترین و معروف ترین سندهای تاریخ جهان یاد می شود که البته از متون تاریخی معروف زمان هخامنیشان نیز به شمار می رود. سنگ نوشته بیستون که سبب اصلی ثبت مجموعه بیستون کرمانشاه در فهرست میراث جهانی یونسکو شده است، شرح پیروزی داریوش کبیر را بر گوماته مغ و به بند کشیدن یاغیان بازگو می کند و در سال ۲۰۰۶، ثبت جهانی شده است.
مجموعه کلیساهای ارامنه آذربایجان شرقی و غربی
کلیساهای ارامنه در استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی، یکی از مهمترین مقاصد گردشگری تاریخی ایران بوده که ثبت جهانی شده است.
کلیساهای آذربایجان در سال ۲۰۰۸ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده که شامل ۹ مجموعه کلیسا قره کلیسا (قدیمی ترین کلیسای جهان و نماد همزیستی انسان ها)، کلیسای استفانوس مقدس، کلیسای مریم مقدس دره شام، کلیسای چوپان و کلیسا زور زور می شوند.
سازههای تاریخی و آبی شوشتر خوزستان
تنها اثر ثبت شده در استان خوزستان، سازه های تاریخی و آبی شوشتر است. این سازه ها در دوران ساسانیان، جهت استفاده از نیروی آب به عنوان محرک آسیاب های صنعتی ساخته شده است. در این مجموعه بزرگ، ساختمان آسیاب ها، آبشارها، کانال ها و تونل های عظیم هدایت آب و سیکا که محلی جهت استراحت و تفریح است، با استقبال گردشگران همراه شده است.
سازه های ۴ هزار ساله آبی شوشتر را همچون پاسارگاد استان فارس و گنبد سلطانیه زنجان، شکوه معماری ایرانیان و نماد مهندسی سرزمین پارس می نامند. مجموعه ای به هم پیوسته از پل ها،بندها، آسیاب ها، کانال ها و تونل های عظیم هدایت آب که در ارتباط با یکدیگر بوده و تلاش بشر هزاران سال پیش برای حفظ منابع آبی و مدیریت بهینه مصرف را نشان می دهد و در سال ۲۰۰۹ ثبت فهرست میراث جهانی یونسکو شده است.
بازار تبریز
یکی دیگر از آثار ایران که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده، بازار بزرگ و تاریخی تبریز است. بازار تاریخی تبریز، که بزرگ ترین بازار مسقف جهان بوده و بیش از ۱ هزار سال قدمت دارد، نخستین بازار جهانی ایران به شمار می رود.
بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی
بقعه شیخ صفی الدین در سال ۲۰۱۰ به میراث جهانی یونسکو اضافه شد و از جنبه زیبایی شناسی و معماری، یکی از دیدنی ترین سازه های تاریخی کشور است.
این مکان، علاوه بر آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی، مقبره های شاه اسماعیل اول (نخستین پادشاه صوفی)، همسر شاه اسماعیل (مادر شاه طهماسب) و نیز برخی از صاحب منصبان عصر صفوی و شهیدان جنگ چالدران بوده و مسجد، چینی خانه، جنت سرا و خانقاه، از جمله بخش های دیدنی این بقعه است.
باغ های ایرانی
از جمله آثار طبیعی کشور که در فهرست میراث جهانی قرار گرفته، باغ ها بنام و تاریخی ایران هستند. آن دسته از باغهایی که بر پایه معماری و عناصر تشکیل دهنده آن از جمله ساختار هندسی، آب و درختان و کوشک میانی و غیره، باغ های ایرانی گفته شده که عمدتاً در فلات ایران و مناطق پیرامونی متأثر از فرهنگ آن رواج داشته است.
گنبد قابوس گلستان
یکی از آثار دیدنی استان گلستان که ثبت جهانی شده است، گنبد قابوس است. این برج، بنایی ۷۲ متری متعلق به حدود یک هزار سال پیش است که در شهر گنبد کاووس در استان گلستان قرار دارد. در سال ۲۰۱۲ به فهرست میراث جهانی یونسکو اضافه شد و امروزه یکی از مقصدهای جذاب تاریخ گردی در استان گلستان به شمار می رود.
این گنبد، با آجرهای ویژه دنبالهدار کفشکی ساخته شدهاست، دو پوستهاست. گنبد درونی مانند گنبدهای خاکی به شکل نیم تخممرغی و از آجر معمولی است و پوسته بیرونی با آجر دنبالهدار. بلندای این گنبد مخروطی ۱۸ متر است و در بدنه شرقی روزنهای جای داده شده که بلندای آن یک متر و نود سانتیمتر است.
در صورت تمایل به اینکه با سایر آثار ایران که در فهرست میراث جهانی ثبت شده اند آشنا شوید، با مطلب ” آثار ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو” همراه باشید.
منبع : وبلاگ اقامت ۲۴