روستای ازغد، تاریخی و بسیار زیبا
مشهد

روستای ازغد کجاست؟ هر چیزی که قبل از سفر باید بدانید!

2 مهر 1396 ۱۲13,494

روستای ازغد یا به گویش محلی آن زقی، روستایی ییلاقی از توابع شهرستان طرقبه و شاندیز است که در ۲۵ کیلومتری غرب مشهد قرار گرفته و فاصله ۲۰ کیلومتری از شهر طرقبه دارد.

مقاله مرتبط : “ییلاق شاندیز”

مقاله مرتبط : “بهترین جاهای دیدنی مشهد

بنر تبلیغاتی رزرو هتل های مشهد با تخفیف
روستای تاریخی ازغد
آدرس: ۲۵ کیلومتری غرب مشهد و ۲۰ کیلومتری شهر طرقبه

برای دسترسی به این روستا، از مسیر جاده مشهد به طرقبه که راهی شوید، اواسط راه و سمت چپ جاده، مسیری وجود دارد که به خیابان آرامگاه امامزادگان یاسر و ناصر معروف است.اگر این جاده را پیش رو گرفته و روستای حصار گلستان را پشت سر بگذارید، پس از سپری کردن حدود ۱۸ کیلومتر، به روستا چند هزار ساله ازغد می رسید.

مقاله مرتبط: گردشگری روستایی لذت بخش ترین نوع سفر

روستای تاریخی ازغد

این روستا به دلیل واقع شدن در دامنه های شمالی کوه بینالود، دارای آب هوای خنک و کوهستانی بوده و از جاذبه های طبیعی بسیاری برخوردار است.

روستای ازغد به دلیل داشتن کوههای بلند سنگی و شگفت انگیز همواره مورد توجه کوهنوردان و صخره نوردان است و برای کسانی که به کوهنوردی علاقه‌ای ندارند اطراف روستا دشت‌های سرسبزی وجود دارد که محیطی آرام برای استراحت و گذراندن یک روز با نشاط و شاد می‌باشد.

پوشش گیاهی این منطقه طوری است که حاوی گیاهان دارویی و خوراکی است که در صورت آشنایی با این گیاهان می‌توانیم آن ها را بچینیم و یک دمنوش زغالی خوش طعم و خوش عطر تهیه کنیم. به طور مثال می‌توان به گیاهانی همچون بابونه ، پونه، گل ختمی ، گلپر و… اشاره کرد.

بافت سنتی این روستا شبه پلکانی بوده و تمامی خانه های روستا از مصالح طبیعی و بومی ساخته شده است و معماری آن نیز، بخشی از جاذبه های گردشگری این روستا به شمار می آید.

روستای تاریخی ازغد
بافت سنتی این روستا شبه پلکانی

با گام برداشتن در کوچه پس کوچه های روستای ازغد ، به وضوح قدمت تاریخ را می توان لمس کرد و صدای پیچش باد را در لابلای سنگ و کاه گل های خانه های آن شنید؛ صدایی که با آواز پرندگان آمیخته شده و بوی طبیعتی بکر و خالص را به مشام هر بازدید کننده ای هدیه می دهد.

روستای تاریخی ازغد

به دلیل آب هوای کوهستانی این منطقه و نیز برخوردار بودن از آب فراوان، روستای ازغد از باغ های سرسبز و پر محصول برخوردار بوده و مناظر طبیعی بسیار دل انگیزی را نیز به وجود آورده است.

برای اقامت در این روستای زیبا می‌توانید به سراغ اقامتگاه های بومگردی و خانه‌های محلی بروید. همچنین می‌توان در کنار رودخانه و فضای سرسبز داخل دره ازغد کمپ برپا کنید.

روستای تاریخی ازغد
درختان کهنسال روستای ازغد، میراثی به جای مانده از تاریخ چند هزار ساله این روستا

روستای تاریخی ازغد

درختان کهنسال روستای ازغد، میراثی به جای مانده از تاریخ چند هزار ساله این روستا بوده و بخشی از نکات منحصر به فرد آن به منظور جذب گردشگر به این منطقه به شماره می آیند و دست به دست هم داده تا روستایی زیبا و با اصالت را تداعی نمایند.

روستای تاریخی ازغد

دیرینگی ازغد به پیش از اسلام می رسد و وجود چندین گورستان تاریخی از جمله گورستان گبرها، سنگ مزارهای حاوی سنگ نوشته عبری و سنگ نگاره های کنار رودخانه، خود سندی محکم بر ادعای چندین هزار ساله بودن آن است.

روستای تاریخی ازغد

از آداب و رسوم جاری در روستا می توان به عزاداری های باشکوه ماه محرم اشاره کرد. هیئت ازغدی های مقیم مشهد به روستا مهاجرت می کنند و  عزاداری های محرم را با شکوهی به یاد ماندنی برگزار می نمایند.

در این روستا مسجد جامعی وجود دارد که گفته می شود پی ریزی آن مربوط به پیش از اسلام است؛

روستای تاریخی ازغد
سالن مسجد جامع از ۱۲ ستون تشکیل شده و ۱۲ در ۱۲ متر مساحت دارد

روستای تاریخی ازغد

سالن مسجد جامع از ۱۲ ستون تشکیل شده و ۱۲ در ۱۲ متر مساحت دارد. این بنا از اواخر دورۀ تیموری (سدۀ ۹ هجری) به عنوان بقعۀ یکی از اشخاص صاحب کرامت شناخته و زیارت می شده است. درب ورودی مسجد جامع، از جنس چوب گردو بوده و با ظرافتی خاص حکاکی شده که مزیّن به نقوش اسلیمی و آیات قرآن است . همچنین سردر بدون لولا و پاگردی ساخته شده از ۱۲ سنگ از دوران تیموری با این بنا همراه بوده و همان طور که از کتیبه مشخص است، شخصی به نام علی ازغدی در سال ۸۳۴ ه.ق. این بقعه را ساخته است.

درون مسجد جامع ازغد، ۱۱ کتیبۀ سنگی، چوبی و گچی وجود دارد که بر روی در و دیوار و ستونها و ایوان مسجد به چشم می خورند.

روستای تاریخی ازغد

آخرین کتیبه که در ایوان این مسجد قرار دارد مربوط به دورۀ فتحعلی شاه قاجار است و از مرمّت مسجد در این دوره خبر می دهد.

روستای تاریخی ازغد

حمام قدیمی روستا:

مقابل مسجد جامع، حمامی تاریخی با دو نورگیر رنگی زیبا به چشم می خورد که قدمت آن به سده های گذشته برگشته و بخش جدا نشدنی از تاریخ روستا است.

روستای تاریخی ازغد

گورستان کنونی روستا نیز دارای سنگ گورهای حجاری شدۀ زیبا از ۲۰۰ سال پیش به این سو بوده که بعضاً دارای نمادهایی مانند آینه و شانه و دوک نیز است.

روستای تاریخی ازغد

روستای تاریخی ازغد

منبع : وبلاگ اقامت ۲۴

۳.۶/۵ - (۴۳ امتیاز)

تعداد دیدگاهها: ۱۲

  1. ارسلان میسایی ،دهیاربزمه ،فریدونشهر

    تکمیلی مطلب اول
    :درسفربه روستای ازغد شورا ودهیار محترم گفتند بیشترروستا ازسادات موسوی هستند اینا یادم رفت درپیام قبلی بگویم روستای بزمه هم ۷۰درصد جمعیتش ازسادات بزرگوار صالح کوتاه (ابوقصیر دوم )هستند واین ازبرکاتی بود که نصیب ماشد ازاین روستا بازدید کنیم ولی این حقیر نه سید هستم ونه اهل بزمه بلکه از اطراف شهرستان هستم وسعادت خدمت به سادات نصیبمان شد.
    www,bazmeh.com

  2. ارسلان میسایی ،دهیاربزمه ،فریدونشهر

    باسلام وخداقوت میسایی هستم دهیار بزمه شهرستان فریدونشهر ،استان اصفهان
    درسفرآموزشی به استان خراسان بازدیدی هم از روستای ازغد داشتیم که بسیار عالی بود هم مردم خوب وشریفی داشت وهم شورا ودهیارتوانمند داشتند، دربازدید ازروستا وآثارتاریخی روستا همکاری خوبی داشتند وازماپذیرایی نمودند ومن به نوبه خودم ازاین عزیزان تشکر میکنم وبرایشان آرزوی موفقیت وسلامتی دارم یه نکته ای که خیلی برام خاطره انگیز شد یکی استفاده ازمصالح بومی منطقه درسازه ها ودوم اینکه درورودی روستا از۲نفر ازاهالی پرسیدیم دهیارتون کجاست؟خیلی محترمانه گفت چه کارش دارید؟ اینجانیستند طرقبه هست!شورامون توی مسجدهست بفرمایید! نگفت ای بابا دهیار کجابودیاشوراکجا بود؟معلوم بود مردم قدرشناسی دارند!وقتی رفتیم مسجد خدمت رئیس شورارسیدیم اولا که اشرافیت کامل ازقانون شوراودهیاری داشتند وخیلی هم ماراتحویل گرفتند! ازشوراپرسیدیم دهیارتون کجاست ؟معلوم بود با روحیه قدرشناسی جواب مارادادند ووقتی که دهیارشان آمد باقدرشناسی ازاهالی وشورا باماسخن گفتندمن واقعا خوشحال شدم که چقدر باهم متحد هستندونتیجه میگیریم اگردرهمه روستاها اهالی ،شورا ودهیار باهم همفکرباشندازخیرین، نخبه ها وصاحب نظران ،پیشکسوتان کمک بگیرندخیلی میشود درآن روستا فعالیت نمود واین باعث پیشرفت وتوسعه پایدارروستا ها خواهد شد

  3. ارسلان میسایی ،دهیاربزمه ،فریدونشهر

    باسلام وخداقوت میسایی هستم دهیار بزمه شهرستان فریدونشهر ،استان اصفهان
    درسفرآموزشی به استان خراسان بازدیدی هم از روستای ازغد داشتیم که بسیار عالی بود هم مردم خوب وشریفی داشت وهم شورا ودهیارتوانمند داشتند، دربازدید ازروستا وآثارتاریخی روستا همکاری خوبی داشتند وازماپذیرایی نمودند ومن به نوبه خودم ازاین عزیزان تشکر میکنم وبرایشان آرزوی موفقیت وسلامتی دارم یه نکته ای که خیلی برام خاطره انگیز شد یکی استفاده ازمصالح بومی منطقه درسازه ها ودوم اینکه درورودی روستا از۲نفر ازاهالی پرسیدیم دهیارتون کجاست؟خیلی محترمانه گفت چه کارش دارید؟ اینجانیستند طرقبه هست!شورامون توی مسجدهست بفرمایید! نگفت ای بابا دهیار کجابودیاشوراکجا بود؟معلوم بود مردم قدرشناسی دارند!وقتی رفتیم مسجد خدمت رئیس شورارسیدیم اولا که اشرافیت کامل ازقانون شوراودهیاری داشتند وخیلی هم ماراتحویل گرفتند! ازشوراپرسیدیم دهیارتون کجاست ؟معلوم بود با روحیه قدرشناسی جواب مارادادند ووقتی که دهیارشان آمد باقدرشناسی ازاهالی وشورا باماسخن کردند من واقعا خوشحال شدم که چقدر باهم متحد هستندونتیجه میگیریم اگردرهمه روستاها اهالی ،شورا ودهیار باهم همفکرباشندازخیرین کمک بگیرن از نخبه ها وصاحب نظران ،پیشکسوتان کمک بگیریم خیلی میشود درآن روستا فعالیت نمود واین باعث پیشرفت وتوسعه پایدارروستا ها خواهد شد
    http://www.bazmeh.com

  4. وحیده

    سلام کافه هم داره

    • علیرضا قانع

      سلام ممنونم از اطلاعاتی که دادید.

  5. محمدرضا

    سلام من ازغدی هستم مطالب زیادی دارم لطفا ایمیل بزنید تا ارسال کنم

    • دلارام

      سلام آقای محمد رضا وقت بخیر
      امروز ۹ مرداد ۱۴۰۰۱ خواستم بدونم این روزا دیدن روستا از نظر زیبایی مناظر و اینکه با توجه به هشدار برای سیل که نمی‌دونم شامل اون منطقه هم میشه یا نه پیشنهاد می کنید سفر به اون منطقه رو یا نه

      • پریسا کریمی

        سلام وقت بخیر دوست عزیز
        با توجه به اینکه اکثر مناطق طرقبه در مسیر رودخانه قرار دارد، بهتر است در زمان هشدار سیل
        از سفر به این مناطق پرهیز کنید

    • سعید شهابی

      سلام جناب محمدرضا شماره ای ازبوم گردی داری برام بفرستی ممنون میشم

  6. محمدرضا

    سلام من ازغدی هستم مطالب زیادی دارم لطفا ایمیل بزنید تا ارسال کنم

    • دلارام

      سلام آقای محمد رضا وقت بخیر
      امروز ۹ مرداد ۱۴۰۰۱ خواستم بدونم این روزا دیدن روستا از نظر زیبایی مناظر و اینکه با توجه به هشدار برای سیل که نمی‌دونم شامل اون منطقه هم میشه یا نه پیشنهاد می کنید سفر به اون منطقه رو یا نه

      • پریسا کریمی

        سلام وقت بخیر دوست عزیز
        با توجه به اینکه اکثر مناطق طرقبه در مسیر رودخانه قرار دارد، بهتر است در زمان هشدار سیل
        از سفر به این مناطق پرهیز کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×