موزه پست و تلگراف تهران (موزه ارتباطات) کجاست؟ساعات کاری و هزینه بلیط
موزه پست و تلگراف تهران یا موزه ارتباطات در دنیای تکنولوژی و فناوری امروزی حس و حال خاص خود را دارد. از طرفی این بخش تاریخی و جاذبه گردشگری مدل خاصی از موزه های تهران است که به کمک آن می توانید سیر تحول تاریخی ابزارهای مورد استفاده برای ارتباط گرفتن را مشاهده کنید. شروع فعالیت این موزه به بهمن ۱۳۶۹ برمیگردد و یکی از زیباترین جاهای دیدنی تهران است. محل این موزه در یکی از قدیمی ترین و زیباترین عمارت های دولتی است که به شکل دو طبقه در دسترس عموم مردم است. این موزه از ۲۰ اسفند ۱۳۷۴ تا ۱۲ مرداد ۱۳۷۸ به نام موزه پست و تلگراف تهران فعالیت داشت. از سال ۱۳۷۸ به بعد نام این موزه به پست و مخابرات تغییر یافت. در ادامه بیشتر با این موزه زیبا و تاریخی آشنا خواهید شد.
فهرست این مطلب
آدرس موزه پست و تلگراف تهران
موزه ارتباطات کجاست؟ موزه پست و تلگراف در سال ۱۳۰۷ در خیابان امام خمینی شهر تهران قرار دارد. یک سوم بنای کلی ساختمان که در نزدیکی سردر باغ ملی قرار گرفته را به موزه اختصاص داده اند که قبلا اداره گمرکات پست بوده است.
راه های دسترسی به موزه ارتباطات کدامند؟ برای دسترسی به موزه پست و تلگراف می توانید از طریق مترو خودتان را به ایستگاه مترو امام خمینی برسانید. اما اگر با اتوبوس هستید، سوار اتوبوس هایی شوید که انتهای مقصد آنها امام خمینی، پایانه فیاض بخش یا پایانه قورخانه است. بعد از پیاده شدن کافیست به سمت شمال پیاده روی کنید تا به موه پست و تلگراف تهران برسید. اگر هم با ماشین شخصی هستید بد نیست بدانید که این مسیر در محدوده طرح ترافیک قرار دارد.
آدرس: خیابان امام خمینی، سردر باغ ملی تهران، موزه پست و تلگراف تهران
تاریخچه موزه ارتباطات (پست و تلگراف)
اولین بار در سال ۱۳۱۱ و براساس شیوه طراحی موزه های اختصاصی اروپا، موزه پست و تلگراف تأسیس گردید. محل این موزه در بخشی از وزارتخانه پست و تلگراف یا تلگراف خانه، بخش جنوبی میدان توپخانه، مقابل کاخ شهرداری بود. این موزه در سال ۱۳۴۹ تخریب گردید و بنای فعلی را براساس معماری داخلی ساخته اند. اما همین ساختمانی که مشاهده می کنید اولین بار در سال ۱۳۰۷ بنا نهادند. مؤسسین آن صوراسرافیل و نظام الدین حکمت از وزرای پست و تلگراف بودند. بودجه ساخت این بنای ۱۵ هزار متر مربعی در آن سال ها حدود ۵۰۰ هزار تومان بود.
این موزه تا سال ۱۳۴۹ فعال بود اما پس از آن با یک دوره رکود و عدم فعالیت به مدت ۲۰ سال مواجه گردید. سرانجام در سال ۱۳۶۹، بعد از اینکه بخش گمرکات امانات پستی را در بخش غربی اداره پست سابق بازسازی کردند، موزه پست و تلگراف تهران هم فعالیت خود را از سر گرفت.
در سال ۱۳۷۴ سازمان امور اداری و استخدامی کشور رأی مثبت خود را نسبت به تغییر نام موزه پست به موزه پست و تلگراف تهران اعلام کرد. در سال ۱۳۷۸ نام آن را موزه پست و مخابرات گذاشتند و نهایتا در سال ۱۳۹۳ به موزه ارتباطات تغییر نام داد. مالک فعلی موزه ارتباطات تهران، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور است.
معماری و پلان موزه ارتباطات تهران
بنای اداره پست سابق که به آن موزه پست و تلگراف تهران می گفتند در میدان مشق یا مارش است. قدمت تمامی ساختمان های قدیمی این میدان به دوران قاجار تا پهلوی اول می رسد. تنها قدمت ساختمان وزارت جنگ سابق مربوط به دوران ناصری است.
مصالح اصلی مورد استفاده در معماری و پلان ساخت موزه ارتباطات مشابه با سایر ساختمان های اطراف هستند. از سنگ به عنوان متریال پایه در پی ساختمان و از آجر برای بخش هایی از بدنه و از چوب برای درب، پنجره و سقف شیروانی کمک گرفته اند. ستون نمای این ساختمان همگی دارای سرستون هایی به شکل دو کله گاوی هستند که نماد درخشانی از سبک ساخت هخامنشیان است. طاق نماها نیز با قوس های شاه عباسی خود نماد معماری دوران صفویه هستند. ورودی های موزه پست و تلگراف تهران در بخش شمالی، جنوبی و شرقی است.
طبق اسناد و مدارک بر جای مانده، طراح و معمار این ساختمان، معمار گرجستانی به نام نیکلاس مارکوف بوده است، هر چند مهندس مظلومیان آن را به پایان رساند. پلان و طرح این ساختمان براساس اصول معماری ایرانی – اروپایی است. روش و سبک ساخت التقاطی از ویژگی های بارز ساختمان های اداری و دولتی است که در دوره پهلوی اول ساخته می شدند.
کل ساختمان موزه ارتباطات یک محور مرکزی دارد که آن را به دو قسمت شرق و غرب تبدیل میکند. ورودی این محور منطقه ۱۱ است که بخش های شرقی و غربی آن را دقیقا شبیه به هم ساخته اند. ساختمان پست و گمرک تهران مجموعه ای از بخش پست ایالتی تهران در ضلع شرقی، گمرک امانات پستی و دو بخش دیگر است. طبق برنامه ریزی های صورت گرفته قرار است در آینده نزدیک به موزه پست و مخابرات تهران اضافه گردند. با این کار بزرگترین موزه ارتباطات جهان را خواهیم داشت.
بخش های مختلف موزه پست و تلگراف تهران
موزه ارتباطات تهران در دو طبقه و یک زیرزمین برای بازدید در دسترس است که مجموعا با ۸ غرفه پذیرای چشم و ذهن کنجکاو شما خواهد بود. در ادامه به توضیح هر یک پرداخته ایم. در ابتدا به توضیح غرفه های طبقه اول می پردازیم:
-
غرفه تشریفات و وزرا
اولین غرفه در طبقه اول، به تشریفات و وزرا اختصاص پیدا کرده است. در این غرفه شاهد ۷۲ نفر از وزرای گذشته ایران تا کنون هستید. از نمونه این وزرا می توان به علی قلی خان مخبرالدوله اشاره کرد که اولین وزیر تلگراف ایران بودند.
-
غرفه تمبرهای داخلی
شامل تمبرهای بسیار قدیمی از دوران قاجار تا دوران معاصر است. این غرفه را می توانید در کنار ویترین های کلیشه ادیسون و کلیشه تمبر احمدشاه، ماکت پستچی قاجاریان و نماد کوچه پست مشاهده کنید.
-
غرفه اشیای پستی
غرفه سوم در طبقه اول ساختمان موزه پست و تلگراف تهران، غرفه اشیای پستی است. در این غرفه شما شاهد انواع صندوق پست در زمان پهلوی، از نمونه های ایرانی تا اروپایی هستید. همچنین مهر ادارات پست خارج از کشور، انواع مهر دستی، دستگاه باطل کردن دستی و برقی تمبر، انواع نمونه های جذاب ترازو قدیمی پست برای محاسبه وزن مرسوله، لباس های قدیمی کارکنان اداره پست در ایران و کشورهای مختلف، مهر جمهوری اسلامی، انواع وسایل و پاکت های پستی به همراه نمونه هایی از ارسال مرسوله ها را در این غرفه شاهد هستید.
-
غرفه راه ابریشم
این غرفه در سالن مرکزی موزه پست و تلگراف تهران به چشم می خورد. در این غرفه شاهد کلیه وسایل ارتباطی قدیمی و وسایل مورد نیاز برای حمل مرسوله ها مثل ارابه، ماشین سه چرخ و هواپیما هستید. همچنین می توانید چند نمونه از پستچی های زمان قاجار، نقشه راه های ارتباطی و پستی، وسایل و هدایای ارسالی از سوی کشورهای مختلف را ببینید.
در طبقه اول علاوه بر غرفه هایی که توضیح دادیم هنوز هم جذابیت های تاریخی بی شماری وجود دارند. تصاویر بسیار قدیمی از کارکنان اداره پست، پستچی ها و وسایل اهدایی سایر افراد و کشورها برای بازدید وجود دارند. بخش اداری، کتابخانه، تمبر و منابع قدیمی به سه زبان دنیا شامل انگلیسی، فارسی و فرانسوی و فروشگاه نیز برای بازدید وجود دارند.
غرفه ها و بخش هایی از موزه پست و تلگراف تهران که در طبقه دوم خواهید دید عبارتند از:
-
سالن تمبرهای بین المللی
در طبقه دوم موزه مخابرات تهران، سالن تمبرهای بین المللی را می بینید که در آن ۱۳۰ تمبر را که هر کدام از کشورهای مختلف هستند، نگهداری می کنند. ویترین طبقه دوم موزه حاوی پاکت هایی است که از سوی شخصیت های مختلف مهم تاریخی مهر شده اند. همچنین تمبر و پاکت های ارسالی نیز برای بازدید عموم قرار دارند. غرفه اشیای پستی هم در نزدیکی غرفه های ۱ و ۲ مخابرات در طبقه دوم است.
-
غرفه ۱ مخابرات
این غرفه از در موزه پست و تلگراف تهران، وسایل ارتباطی بسیار قدیمی مثل مورس، تلگراف، فاکس، نمونه ای از تیر و سیم و ماهواره زهره را در خود جای داده است. یکی از این ویترین ها دستخط امام خمینی را در خود نگهداری می کند. موضوع این دستخط مربوط به ثبت تلفن منزل برای اداره تلفن شهرستان قم است که به سال ۱۳۴۱ باز می گردد.
-
غرفه ۲ مخابرات
وسایل و دستگاه های تلفن مغناطیسی ۱۰۰ شماره ای، دستگاه های فرستنده و گیرنده، میز سوئیچ برد، تلفن بی سیم و غیره را مشاهده می کنید. اگر علاقه مند به یادگیری و مشاهده سیر تحول مخابرات هستید، غرفه ۲ مخابرات در طبقه دوم را فراموش نکنید. در طبقه دوم، بخش های اداری و سالن اجتماعات با ظرفیت ۱۰۰ نفر هم خواهید دید.
-
حیاط مرکزی
این بخش از موزه پست و مخابرات تهران یکی از جذاب ترین قسمت های این ساختمان است. حیاط مرکزی این ساختمان محلی برای برگزاری مراسمات مختلف بوده است. به عنوان مثال برگزاری مراسمات مربوط به تمبر مشترک با کشورهای مختلف و نمایشگاه های موقتی تمبر در این قسمت انجام می گرفت. ضمنا نگهداری آرم پستی کشورهای مختلفی که در عضو اتحادیه جهانی پست عضویت دارند، در این بخش قابل مشاهده است.
ساعت بازدید از موزه پست و مخابرات تهران
بازدید از موزه پست و مخابرات تهران در چه ساعاتی امکان پذیر است؟ برای بازدید از موزه پست و تلگراف تهران می توانید از شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۸ صبح تا ۲ بعد از ظهر اقدام نمایید. بازدید کل ساختمان موزه حدود ۲ تا ۳ ساعت زمان می برد.
هزینه بلیط و شماره تماس موزه ارتباطات تهران
هزینه تهیه بلیط برای گردشگران داخلی در سال ۱۴۰۰، ۷ هزار تومان است. اگر دانشجو هستید می توانید با نشان دادن کارت دانشجویی، بلیط موزه ارتباطات را به شکل نیم بها تهیه کنید. برای اتباع و گردشگران خارجی هم بلیط موزه به قیمت ۱۰ هزار تومان به فروش می رسد. خانواده های معظم شهدا و جانبازان و افرادی که کارت منزلت دارند می توانند به شکل رایگان از این بنای تاریخی بازدید کنند. ضمنا برای کودکان زیر ۷ سال نیازی به تهیه بلیط نیست.
شماره تماس: 02166709132
اماکن گردشگری نزدیک موزه پست و تلگراف تهران
بعد از بازدید موزه ارتباطات تهران می توانید به بازدید از سایر جاهای دیدنی تهران بپردازید که فاصله کمی دارند. از جمله جاهای دیدنی نزدیک موزه پست و مخابرات تهران می توان
- به موزه ملک،
- کاخ موزه گلستان،
- موزه عبرت،
- موزه جواهرات ملی تهران
- و خیابان سی تیر از جمله تجربه های خاص در تهران)
اشاره کرد.
جمع بندی مطالب
موزه پست و تلگراف تهران که به موزه ارتباطات معروف است، در خیابان امام خمینی، نزدیک سردر باغ ملی، یکی از جالبترین موزه ها در بین جاهای دیدنی و جاذبه های تاریخی تهران است. بازدید این موزه برای افراد بالای ۹ سال مناسب است که در دو طبقه با غرفه های گوناگون پذیرای شماست. اگر قصد سفر به تهران را دارید، اقامت ۲۴ با بیشترین تخفیف ها در تمام طول سال، بهترین تجربه هتل تهران را برای شما رقم خواهد زد.
سلام
من از منزل پدریم تلفن های زیمنس مشکی اوردم میتونم بیارم موزه تحویل بدم