سدهای تاریخی قشم
سد، نزد مردمان ایران، از دیرباز، نقشی مهم و حائز اهمیتی داشته و ایرانیان را می توان از اولین ملل ها، در زمینه سد سازی به حساب آورد. تاریخ کهن سدسازی ایرانی، این امر را به اثبات رسانده است.
از قدیم گفته اند، هرجا آب هست، آبادانی هم هست. هرجا آبادانی هست، حیات هست ، انسان هست. انسان هم دوستدار زیبایی و طبیعت آفریده شده است. از جمله این زیبایی ها، آب و سدها هستند که گردشگران فراوانی را به خود جذب می کنند. در این مقاله، به معرفی سدهای تاریخی قشم خواهیم پرداخت و شما را به بازدید از این سدها دعوت می کنیم.
بیشتر بخوانید : “غار نمکدان قشم ، طولانی ترین غار نمکی جهان“
مقاله مرتبط : “جنگل حرا قشم“
فهرست این مطلب
سد ساسانی پِی پشت
سد تاریخی پی پشت قشم، در روستایی به همین نام، از توابع قشم واقع شده است. طی بررسی های به عمل آمده، قدمت ساخت و استفاده از این سد تاریخی و کهن را به دوره ساسانی نسبت می دهند. این سد زیبا، در ۳۷ کیلومتری و در بخش شمالی شهر قشم قرار دارد و فاصله ی این سد تا فرودگاه بین المللی قشم ، ۲۸ کیلومتر می باشد. این سد، در نوع خود بدلیل تمهیدات اندیشیده شده در حدود ۱۵ تا ۱۸ قرن قبل درباره ی طغیان و ایجاد راههای انحرافی، برای جلوگیری از خسارت اهالی شهر بی نظیر است.
سد پی پشت یا آببند پىپشت، در تنگه یک کوه ایجاد شده است و مصالح به کار رفته در ساخت این سد، لاشه سنگ و ساروج بوده است. از آب این سد، دشتهاى وسیع برای سرسبزی خود، از دیرباز بهره برده اند. در قشم، آب شیرین برای نوشیدن انسان و حیوان و نیز رویش گیاه، ارزش حیاتی دارد. از قدیم با ساختن سد در تنگه ها، آب های شیرین فصل بارانی جمع آوری و به تدریج به مصرف شرب و کشت می رسیده اند.
بیشتر بخوانید : “پیست سافاری قشم“
در دوره تسلط خارجىها، از جمله انگلیسی ها و پرتغالی ها بر جزیره، چون آنها در زبان انگلیسی به سد، Dam مىگفتند؛ برخى پژوهشگران نیز، در کتابها و نوشتههاى خود درباره این سد، آببند پىپشت را، ”سد دم“ نوشتهاند که نادرست است و نام اصیل آن که آب بند ساسانی پی پشت است. تاسیسات تقسیم آب این سد، که در مدخل آن قرار دارد؛ متعلق به دوره ساسانی می باشد که پی اولیه سد را ساسانیان احداث نموده و سد را ساخته اند. کارشناسان میراث فرهنگی تاکید کرده اند که این سد از نظر قدمت و سابقه تاریخی، بسیار حائز اهمیت بوده و یکی از سدهای مهم جزیره قشم می باشد.
سد گوران
روستای گوران، روستایی تاریخی است که قدمت آن از نامش نیز پیداست. این روستا در ۷۸ کیلومتری شهر قشم و در بخش شمالی آن و در بخش غربی جنگل های حرا واقع شده است. نام این روستا، به دلیل سکونت زرتشتیان در آن، در دوره هخامنشیان، به گبران ( زرتشتیان) معروف شده و از دوران باستان تاکنون، محل ساخت لنج در جزیره بوده است.
بیشتر بخوانید : “جنگل های حرا قشم“
تاریخ ایجاد سد گوران را به دوره هخامنشی نسبت داده اند. این سد، در کنار روستای گوران، در نزدیکی جاده طبل- باسعیدو قرار دارد.
سد خالصی دیرستان
سد خالصی دیرستان، بزرگترین سد در محدوده ی جزیره ی قشم است. این سد، هر ساله در فصل زمستان و بهار، گردشگران زیادی را به خود جذب می کند و در ابتدای بلوار ساحلی خلیج فارس قرار دارد.
با توجه به جذابیت بالای جزیره در جذب گردشگر و وجود آثار و بناهای تاریخی در آن، این سد می تواند به عنوان یک مقصد گردشگری برتر در کشور حتی خاورمیانه مطرح باشد.
سد بالاتل
سد درهاش گیاهدان
سد گربدان
سد رمکان
اقامت ۲۴، شما را به سفر به قشم و دیدار از جاذبه های گردشگری منحصر به فرد آن، خصوصاً سدها و آبگیرهای زیبایش، دعوت می کند.
منبع : وبلاگ اقامت ۲۴