بندر لافت قشم از جاذبه های گردشگری روستای لافت
در قسمت شمال غربی جزیره ی قشم ، در کنار ساحل زیبای خلیج فارس و در همسایگی جنگل های زیبای حرّا، در میان درختان سبز گرمسیری و نخلستانهای بلند، روستایی زیبا با بادگیرهای باشکوه به نام لافت قرار دارد.
بندر لافت، در طول جغرافیایی ۵۵ درجه و ۵ دقیقه شرقی و عرض ۲۶ درجه و ۵۴ دقیقه شمالی، در شرق جنگل دریایی حرا واقع شده است. بناهای روستا خیلی نزدیک به هم ساخته شده و کوچه های آن نیز بسیار تنگ و باریک هستند.
بیشتر بخوانید : “جنگل های شگفت انگیز حرا در قشم”
بافت قدیم لافت به لافت کهنه معروف است. درباره تاریخ پیدایش و سکونت انسان در این بندر، اطلاعات چندانی در دست نیست. اما تا به اکنون، چیزی که مشخص و مبرهن است ، اینست که تاریخ سکونت در این روستا، به بیش از ۳ هزار سال قبل باز می گردد.
بندر لافت، آب و هوایی گرم و مرطوب دارد. به دلیل آب و هوای بسیار گرم و رطوبت بالای این منطقه، معماری خانهها به گونهای است که علاوه بر حفظ زیبایی و ارزش معماری، متناسب با شرایط سخت اقلیمی است. معماری روستای لافت، با ترکیب اتاقها و راهروها و اتصال آنها به حیاط، شبیه معماری نواحی مرکزی و کویری ایران است.
روستای لافت، با آنکه وسعت چندانی ندارد و کل وسعت آن، در حدود ۱ کیلومتر است اما آثار باستانی ای از جمله دو قلعهی تاریخی به نام های قلعه نادری و قلعهی پرتغالیها دارد.
بیشتر بخوانید : “معرفی قلعه پرتغالی ها در قشم”
دو آب انبار (برکه)، گنبد مدون و گورستانی تاریخی که قدمت سنگ نبشتههای آن به هزار سال پیش بازمیگردد جاذبههای گردشگری روستا را تشکیل میدهند. در این روستا دو زیارتگاه به نامهای سید حسن منصور و شیخ اندرآبی وجود دارد. مورد جالب دیگری که در لافت به چشم می خورد «چاههای تلا» هستند. تلا از ترکیب دو کلمه «تل + آب» گرفته شده و معنی آن آبی که از شیب تل گرفته شده است می باشد. کفه چاهها دارای لایهی گچی هستند که این امر سبب میشود آب برای مدت طولانیتری نسبتا سالم و خنک بماند. آبهای سطحی روستا که در اثر بارشهای ناگهانی و سیل آسا در مجراهای طبیعی و مصنوعی تپهها سرایز میشود، به مجموعهی چاههای تلا و آب انبار اصلی روستا جاری میشود. گفته میشود تعداد این چاهها که قدمت آنها به پس از اسلام میرسد، به تعداد ایام کبیسه سال ، ۳۶۶ حلقه بوده و هر روز از سال فقط از یکی از چاهها استفاده میکردند. این اثر تاریخی در ۲۷ ام دی ماه سال ۱۳۷۷ با شمارهی ثبت ۲۱۹۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
از دیگر جاذبه های گردشگری لافت، می توان به لباس های محلی زیبای بومیان آن اشاره کرد. اغلب مردم ، لباسهای معمولی و برخی از آنها لباسهای سنتی میپوشند؛ مردان دشداشه پوشیده و عمامهی سفید بر سر میگذارند و زنان روسریهای لیو (یا عربی) سر میکنند و برقع (عربی شده کلمه فارسی پرده است)، که محلیان به آن برکه میگویند بر روی چهره میگذارند. همین موضوع نشان میدهد این پوشش از ایران به مناطق عربنشین رفته است که به علت گرمای زیاد آن منطقه بوده و برای جلوگیری از آفتاب شدید بر روی پلکها و صورت است.
بومیان لافت، به زبان بندری سخن می گویند. سالمندان، به جای لیوان واژه گلاس و به جای شکلات واژه چاکلت را به کار میبرند که شاید ریشه در تاریخ استعماری منطقه داشته باشد.
بیشتر مردم این روستا، اهل تسنن بوده و پیرو مذهب شافعی هستند. شغل بیشتر مردم لافت، داد و ستد و مبادلات دریایی، صیادی، باغداری، لنج سازی و صنایع دستی زری دوزی وگلابتون دوزی است که ۲ مورد آخر، بیشتر خاص زنان است.
خلاصه اینکه، بادگیرهای لافت بهانه ای است برای دمیآسودن در طبیعتی که هنوز دست من و شما به تخریبش آلوده نشده و از سوی دیگر فرصتی است که باید به این منطقه بدهیم و با ظرافت و دقت حفظ کنیم. زیرا دیر یا زود ممکن است به جای همین بادگیرها با معماری ۳ هزار ساله، ساختمانهایی با نمای شیشهای و ناهمگون با طبیعت ، آنجا را پر کند. آیینهایی همچون رقص ازوا، مولود خوانی، بادبان کشی و… که از جمله آیینهای سنتی مردم لافت است؛ بسیار می تواند در افزایش جذابیت های این بندر، تاثیرگذار باشد.
درباره بافت مسکونی سنتی لافت، باید بگوییم که معماری خانهها به گونهای است که علاوه بر حفظ زیبایی و ارزش معماری، متناسب با شرایط سخت اقلیمی است. معماری روستای لافت، با ترکیب اتاقها و راهروها و اتصال آنها به حیاط، شبیه معماری نواحی مرکزی و کویری ایران است.
بیشتر بخوانید : “سفر به قشم ، جزیره زیبای خلیج فارس”
در صورتی که تمایل دارید به جزیره قشم سفر کنید ، به شما توصیه می کنیم در کنار خرید ، از این روستای زیبا و باستانی نیز بازدید نمایید.
منبع : وبلاگ اقامت ۲۴