مرمت پایههای پل باستانی «پاپیلا» در دزفول
در پی تعرض شبانه یک دستگاه بیل مکانیکی به یکی از پایههای پل تاریخی پاپیلا در شهرستان دزفول، اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی این شهرستان با تشکیل پرونده قضایی، پیگیریهای لازم را برای صیانت از این اثر فاخر آغاز کرده و مرمت این بنای ارزشمند بهزودی آغاز خواهد شد.
به گزارش میراثآریا، حمیدرضا خادم، سرپرست اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی دزفول، در حاشیه بازدید میدانی از پل تاریخی پاپیلا، با حضور مسئول یگان حفاظت و نماینده واحد حقوقی اداره، از اقدام سریع این نهاد برای پیگیری حقوقی و قضایی تعرض به این پل خبر داد.
وی با اشاره به جزئیات این رویداد اظهار کرد: راننده بیل مکانیکی یکی از کارگاههای ماسهشویی مجاور پل پاپیلا، در ساعات شب اقدام به تجاوز و آسیب وارد کردن به یکی از پایههای این سازه تاریخی کرده است که بلافاصله با حضور کارشناسان، مستندسازی انجام و موضوع به نهادهای قضایی ارجاع داده شد.
خادم تصریح کرد: اداره میراثفرهنگی دزفول با عزم جدی، موضوع را تا حصول نتیجه نهایی از مجاری قانونی پیگیری خواهد کرد و در راستای وظیفه ذاتی خود در حفاظت از مواریث تاریخی، هیچگونه تعدی یا تعرض به بناها و محوطههای تاریخی را بدون پاسخ نخواهد گذاشت.
سرپرست اداره میراثفرهنگی دزفول با اعلام اینکه عملیات مرمت این اثر تاریخی بهزودی آغاز خواهد شد، افزود: با پیگیریهای صورتگرفته از سوی این اداره، برنامه مرمتی برای ساماندهی و حفاظت از پل پاپیلا در دستور کار قرار گرفته و اجرای آن در روزهای آینده کلید خواهد خورد.
وی با تأکید بر جایگاه ویژه شهرستان دزفول در نقشه میراثی کشور خاطرنشان کرد: این شهرستان با برخورداری از مجموعهای از کهنترین بناها و محوطههای تاریخی کشور، یکی از قطبهای مهم باستانشناسی و معماری تاریخی ایران بهشمار میرود و حفاظت از این مواریث، اولویتی راهبردی برای اداره میراثفرهنگی دزفول محسوب میشود.
بنابر این گزارش، پل پاپیلا که بر روی رودخانه زاینده «ماهور برنجی» و در شمال دستگرد شاهی گندیشاپور، در مسیر جاده دزفول ـ شوشتر و مجاورت شهر سیاهمنصور قرار دارد، یکی از شگفتانگیزترین نمونههای مهندسی سازههای آبی در جهان باستان بهشمار میرود.
این پل با قدمتی مربوط به دوره پیش از ساسانیان و احتمالاً دوران اشکانی، با بهرهگیری از ساختار گذر سیّار طراحی شده و با طول تقریبی ۷۰۰ تا ۸۰۰ متر، در زمره طویلترین پلهای تاریخی جهان جای میگیرد؛ شاهکاری که گواهی از درخشش دانش فنی ایرانیان باستان در مهندسی هیدرولیک دارد.
منبع: میراث آریا