۵ اثر ناملموس کرمانی در فهرست آثار ملی
پنج اثر ناملموس استان کرمان در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. آثار ناملموس به میراث فرهنگی معنوی مانند ایدهها، آداب و رسوم، فرهنگها و غیره میگویند که پیوند بین گروهی از مردم را نشان میدهند. این آثار شامل آیین آب قالی و آیین قاب از روستای احمدآباد زرند، جشن آش شیر چهلم بهار کوه شاه خیرالله سیرجان، فن تهیه دوشاب انگور روستای کروم شهر بابک، آیین سنتی حلیم سیه بنوییه رابر و فن ساخت دستبند طلا ارابهای میشود.
فاطمه رضاپور، مسوول مردمشناسی و ثبت آثار ناملموس، درباره این آثار ناملموس گفت: روش سنتی تهیه دوشاب و داشتن محصول عمدهای مانند انگور در روستای کروم قدمت دیرینهای دارد. پخت آش شیر نیز ۴۰ روز پس از نوروز انجام شده و همراه با اجرای موسیقی و بازیهای بومی است.
او به توضیح درباره دیگر آثار ناملموس پرداخت: آب قالی و آیین قاب نیز قبل از نوروز با شستشوی فرشهای دستباف اجرا میشود. آیین پخت حلیم رابر هم پیوند شدیدی با عاشورا و اربعین دارد که شامل پخت حلیم با محصول گندم خود مردم میشود. دانش ساخت دستبند طلا برای زینت زنان دیگر اثر ملی ثبتشده در فهرست ملی به شمار میرود که شباهت زیادی به زنجیره ارابههای جنگی دارد.