جنگل حرا قشم ، معرفی و تصاویر
جنگلهای شگفتانگیز مانگرو (حرّا)، در منطقهی حفاظتشده حرّا، در موقعیت جغرافیایی N2642 و E5540 واقع شده است. این جنگلها به افتخار ابوعلی سینا، دانشمند شهیر ایرانی که نام حرّا را بر روی این جنگلها گذاشت؛ حرّا نام گرفته است.
وسعت این جنگل، در حدود ۲۰۰ کیلومتر مربع و در قسمت غربی جزیرهی قشم قرار گرفته است. مساحت این جنگل، در حدود ۸۲۵۰ هکتار است.
درباره ویژگیهای درختان حرّا خوب است بدانید که حرّا، گیاهی از تیره شاهپسند است. دانه آن روی درخت مادر میروید و نهال تولید میکند. سپس از درخت جدا میشود و داخل مرداب میافتد. جنگل حرّا با دریا و آب شور سازگاری دارد و این سازش با آب شور و شرایط نامناسب، از حرا، یک گیاه استثنایی ساخته است. حرا نام درختی است در اندازههای ۳ تا ۶ متر، با شاخ و برگهای سبز و روشن، که در آبهای شور زندگی میکند و نام علمی آن (Avicennia Marina) است.
مقاله مرتبط : “ژئو پارک قشم”
مقاله مرتبط : “جنگل حرا قشم”
درباره فواید خارقالعاده این درختان باید بگوییم که بافت ساقه، تنه و ریشه این درخت بهگونهای است که آب شور دریا را تصفیه و مواد مورد نیاز آن را جذب و بقیه مواد را دفع میکند.
و اما درباره خواص درمانی این درختان همیشه سبز: پوست حرا بر باسیل هانزن که موجب جذام میشود، مؤثر است. شیره درون آوندهای آن، بر بیماری خشکی که نوعی بیماری پوستی و شایع در منطقه هرمزگان است تأثیری قابل توجه دارد. در صنعت، از تانن موجود در حرّا، برای تولید جوهر مازو استفاده میشود. چسب تخته و خمیر چوب از دیگر مصارف صنعتی آن است.
مقاله مرتبط : “غار نمکین قشم”
در اسطورههای کهن، نام این گیاه آمده است و به روایتی این گیاه اسطورهای، از اشک چشمِ حضرت آدم، روییده است…
مساعد بودن شرایط اکولوژیکى، این جنگلها را، به زیستگاه بسیار مناسب پرندگان مهاجر در فصول سرد تبدیل کرده است. در سایر فصول نیز که پرندگان بومى محل مناسبى براى زیست نمىیابند، به این جنگلها پناه مىآورند. غیر از پرندگان آبزى و آبچر و مهاجر، خزندگان و ماهىها و حتى برخى از بندپایان و دوکفهاىها نیز در میان این جنگلها مشاهده شدهاند. لاکپشتهاى سبز و عقابى و مارهاى دریایى سمى، ازجمله جانداران ویژهی اکوسیستم جنگلهاى حرّا (مانگرو)ى ایران هستند. حواصیل بزرگ هندى، حواصیل سبز و خاکسترى، فلامینگو، پلیکان، انواع سلیم، عقاب ماهیگیر، کفچه نوک، کاکایى و انواع دیگرى از پرندگان ، در جنگلهای حفاظتشدهی حرّاى ایران زندگى مىکنند. نقش مهم دیگر این جنگلها، مناسب بودن بستر آنها براى تخمریزى ماهیان خلیج فارس است.
از دیگر نامهای حرّا میتوان به تمر ، تن ، شوری ، شوره ، تیمار ، کرم و کرنا اشاره کرد.
درباره نقش این درختان در تصفیه آبهای اطرافشان جالب است بدانید ریشه درختان حرّا ، خود بهعنوان یک صافی عمل کرده و املاح مضر را در آب جذب و به واسطه داشتن نمک فراوان در خود، آنها را به شکل غیر سمی درمیآورد که از این طریق کمک شایانی به زندگی آبزیان موجود در این اکوسیستمها میکند .
این درختان به علت خاصیت جزر و مد آب دریا، حدود ۱۲ ساعت از شبانهروز در زیر آب و ۱۲ ساعت بیرون از آب به سر میبرند. البته در هنگام بالا آمدن آب دریا، تمام قسمتهای این درختان، به زیر آب نمیرود و قسمتی از این درختان که گلوگاه نام دارد، بیرون از آب میماند.
بیشک دیدار از این جنگلهای شگفتانگیز و حیرتآور، برای دوستداران طبیعت، بسیار جذاب خواهد بود و خاطرهای خوش را در ذهن آنها، برجای خواهد گذاشت. خصوصاً اگر در اواخر تیرماه و تا اواسط مرداد، مسافر این منطقه باشید؛ شاهد مناظر زیبایی از به میوه نشستن درختان حرّا خواهید بود.
برای بازدید از این جنگلهای زیبا، از راه خشکی (مثلاً سواحل قشم) راهی به درون جنگلها نیست و تنها راه دیدن آنها، راه آبی است. برای تماشای این جنگل نیز باید با ناخدایان با تجربه همراه شد، چون تنها آن ها میتوانند آبراه های کوچک و متعدد موجود جنگل را شناسایی کنند. قدمت این جنگلها به حدود ۴۰ میلیون سال قبل باز میگردد و دیدار از آن ها ، خاطرهای بهیاد ماندنی در اذهان دوستداران طبیعت باقی خواهد گذاشت.
در صورتی که تمایل دارید به جزیره قشم سفری داشته باشید به شما توصیه می کنیم که از جنگل های حرا نیز حتما بازدید نمایید. همچنین می توانید از سایت اقامت ۲۴ و بخش رزرو هتل های قشم نیز برای رزرو مکان اقامتی خود استفاده کنید.
منبع : وبلاگ اقامت ۲۴